Régi álom: Átadták az eleki óvoda új épületét

2023. november 12. 16:00 | Hidvégi Dávid

Régi álom vált valóra Eleken, miután több mint 900 millió forintból új óvodát kapott a település. A felújított sváb épület minden mai elvárásnak megfelel, hiszen a négy csoportszoba mellett fejlesztő és tornaszobát is kialakítottak. Az intézményben ezentúl 100 gyermek nevelését látják el.

Elek fejlődő, emberközpontú településsé vált, célunk a folyamatos fejlesztése – kezdte beszédében a polgármester. Szelezsán György hozzátette: az elmúlt négy évben számos régi álmot valósítottak meg, miután majdnem 3 milliárd forint érkezett fejlesztésekre. Emlékeztetett: bel- és külterületi utak újultak meg, új játszóteret és könyvtárat adtak át, rekonstruálták a teljes kerékpárút hálózatot, megújult a sportpálya és a sportcsarnok, valamint új tornaszobát kapott a Mester György Általános Iskola, továbbá bővült a román általános iskola, megújult a művelődési központ, valamint kormányablak is létesült.

– A fiatalok, illetve a családok helyben maradásának legfontosabb feltétele az infrastruktúra, valamint a szolgáltatások fejlesztése. A bölcsődei férőhelyek számát már 7-ről 30 főre emeltük. Az utóbbi évtizedek legnagyobb beruházása fejeződött be most a településfejlesztési program 912 milliós forrásából. Az óvodáink nagyon rossz állapotban voltak, energetikailag hatalmas összeget emésztettek fel. Még idén megérkeznek a bútorok és karácsonyi ajándékként a gyermekek beköltözhetnek a két óvodába – fogalmazott Szelezsán György. Kiemelte: több mint 20 év után költözik élet a sváb stílusú patinás épületbe, ami mindig is a gyermekeket szolgálta, hiszen korábban óvoda és iskola, valamint gyermeknevelő intézmény volt itt.

 

Óvodaátadó Eleken 2023.11.12.-én. Fotó: behir.hu/Hidvégi Dávid

 

Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke arról beszélt, hogy egy korszak végén vagyunk, hiszen december 31-én zárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. Zalai Mihály hangsúlyozta: a tervezett 58 milliárd forinthoz képest több mint 90 milliárd forint érkezett a vármegyébe, köszönhetően az olyan innovatív településeknek, mint Elek, ahol folyamatosan adták be az újabb és újabb pályázatokat. Hozzátette: 541 pályázatot valósítottak meg, csak óvoda és bölcsőde fejlesztésre 11 milliárd forint érkezett a vármegyébe.

A térség országgyűlési képviselője csatlakozva az előző felszólaló gondolatához kiemelte, hogy ebben a 3 milliárdban nincsenek benne az útfejlesztések, pedig a Gyula és Elek közötti szakasz is az elmúlt ciklusban újult meg. Dr. Kovács József emlékeztetett: ebben az épületben egy élő fa nőtt ki, ami áttörte a tetőszerkezetet, mostanra pedig újra régi fényében pompázik. Aláhúzta: a kormány célja, hogy a keleti régiót Nyugat-Magyarország szintjéhez fejlessze fel. Hozzátette: a napokban Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Békéscsaba-Szeged-Pécs vonal szükséges fejlesztéseiről.

 

Óvodaátadó Eleken 2023.11.12.-én. Fotó: behir.hu/Hidvégi Dávid

 

Az átadón köszöntő beszédet mondott az aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy Békés vármegye jövőépítéséről van szó. Révész Máriusz kiemelte: az elmúlt években 130-ról 145-re bővült az óvodások száma Eleken és a helyi tapasztalatok szerint ez a jövőben tovább növekszik. Mint mondta, szükség van a hittanos, egyházi, kulturális és sport közösségekre, hogy a családok perspektívikusan tudják nevelni a gyermekeiket.

– Az államnak a helyi közösségek mellé kell állni. A családtámogatások folyamatosak, például ott van az adókedvezmény, a többgyermekes édesanyák SZJA mentessége, az ingyenes tankönyv, étkeztetés és a CSOK. Célunk a gyermekek nevelési költségeit a lehető legnagyobb mértékben átvenni. Van még egy feladatunk, a szülők nevelési jogának megtartása, hiszen nemzetközileg olyan gondolatokat ültetnek el a gyermekek fejében, amikkel a szülők többsége nem ért egyet. Vannak olyan országok, ahol a nemi identitásukban bizonytalanok száma jelentősen növekedett – fogalmazott.

Wittmanné Abonyi Mónika megbízott intézményvezető kérdésünkre elmondta, hogy a szakmai munkájukat, a nevelést nagyban segíti a 4 új csoportszoba kialakítása. Hozzátette: fejlesztő és tornaszobát, modern konyhát alakítottak ki. Ismertette: a most átadott Táncsics utcai intézményben 100, a szintén felújított Kétegyházi úti épületben pedig 50 gyermek nevelése történik majd.

– Az SNI-s gyermekek számára egy nagyon jó fejlesztőszobánk lesz, eddig ugyanis tornaszobánk sem volt. Rögtön meg tudjuk valósítani a gyermekek mozgásfejlesztését, hiszen már jövő héten elindul az ovifoci és a kézilabda foglalkozás. A szülői igények felmérése után balett és néptáncoktatást is tervezünk – húzta alá.

Galéria

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL