Modern piacteret építenek Sarkadkeresztúron

2019. szeptember 25. 10:35 | Papp Ádám Sándor

64 millió forintból építenek piacot Sarkadkeresztúron, melynek alapkövét kedden délután tette le Takács Árpád kormánymegbízott, Kovács József országgyűlési képviselő és a település polgármestere, Bakucz Péter.

A Terület- és Településfejlesztési Programban (TOP) elnyert támogatás segítségével a szakemberek 200 négyzetméteren fedett árusítóhelyet építenek ki, amely minden évszakban lehetővé teszi a termékek értékesítését Sarkadkeresztúron.

A Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte: rendkívül fontos a kisebb települések fejlesztése Békés megyében, hiszen azok lakosságmegtartó ereje ezáltal is nő.

– Fejlődnek és fejlődniük is kell, hiszen a kormány fő célkitűzése azt, hogy a kisebb településeken közszolgáltatásokat biztosítson és olyan infrastruktúra bővülést hajtson végre, amely az itt élők életét megkönnyíti, illetve lehetőséget ad arra, hogy a település fennmaradjon. Éppen ezért az elmúlt néhány évben azt lehet látni, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program beruházásainak köszönhetően számos fejlesztés valósult meg a megyében – hangsúlyozta Takács Árpád.

A térség országgyűlési képviselője kifejtette, hogy a sarkadi járás "LHH"-s besorolású, azaz országos kitekintésben a leghátrányosabb helyzetű térségek közé tartozik. Dr. Kovács József rámutatott, hogy a piactér kialakításával a kereskedelem fellendülése mellett a helyi lakosok közösségi élete egy újabb színtérrel gazdagodik.

– A fejlesztés összesen 2000 négyzetméteren valósul meg - a zöldfelületet is ki kell alakítani majd -, ebből 200 négyzetméteren fedett csarnok épül. Télen, nyáron lehetőség lesz az árusításra, hiszen megfelelő lesz a fűtés, a nagy melegben pedig kondicionáló rendszer teszi elviselhetővé az időjárást. A projekt az energiatakarékosságot is célul tűzte ki, hiszen napelemeket is telepítenek a csarnok tetejére – tájékoztatott az országgyűlési képviselő.

A község polgármestere arra emlékeztetett, hogy a helyi sportcsarnok 15 évvel ezelőtt épült meg. A beruházás részeként az akkori piacterület helyén egy parkolót alakítottak ki, amely megnehezítette az árusítást.

– 15 éve nincs piacunk, viszont az a parkoló, amelyet a sportcsarnok építésekor alakítottunk ki, megmaradt, tehát az árusítás továbbra is itt funkcionált. A termelőket és az árusokat illemhellyel nem tudtuk kiszolgálni, a sportcsarnok adott erre lehetőséget. Egy mérföldkő az a település életében, hogy egy modern, 21. századi piacteret tudunk építeni – fogalmazott Bakucz Péter.

A 64 millió forintos beruházás a tervek szerint idén év végére elkészül, így a sarkadkeresztúriak 2020-tól már modern környezetben vásárolhatnak.

FEL