Békés ismét elnyerte a kerékpárosbarát település címet

2022. február 12. 09:10 | Erdei-Kovács Zsolt

A békési önkormányzat elnyerte a Haladó Kerékpárosbarát Település 2021 elnevezésű elismerést. A haladó kifejezés azt jelöli, hogy több mint 10 alkalommal kapták már meg ezt a megtisztelő címet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021-ben immár 13. alkalommal hirdette meg a Kerékpárosbarát Település pályázatokat. A pályázat mindenkori célja, arra ösztönözni az önkormányzatokat, hogy a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással tegyék lehetővé, biztonságossá és vonzóvá a kerékpáros közlekedést. Békés városa 2006 óta minden alkalommal megpályázta, és minden alkalommal el is nyerte a címet.

Kálmán Tibor polgármester az elismeréssel összefüggésben úgy nyilatkozott, ez egy évtizedekre visszanyúló munka, illetve hagyomány.

– A korábbi városvezetők is nagyon sokat tettek azért, hogy most én magam is büszke lehessek a kerékpárosbarát település címre. Sok kerékpárút van a településen, amelyek összekötik az egyes részeket, és igyekszünk további ilyen jellegű fejlesztéseket végrehajtani – fogalmazott.

A városvezető elmondta, hogy a lakók részéről fokozott igény tapasztalható, jók az adottságok, így akár kerékpárral is mindössze 10-15 perc alatt gyakorlatilag bárhova oda lehet érni a városban. Kiemelte, hogy a megfelelő infrastruktúra fenntartása nagy feladat: ahogyan a járdákkal és az utakkal, úgy a kerékpárutakkal is rendszeresen foglalkozni kell, szükséges a karbantartás és a megfelelő fenntartás.

– Lényeges a megfelelő morál megléte, ezt sok odafigyeléssel, vagyis oktatással, megelőző kampányokkal lehet erősíteni – ismertette. Kálmán Tibor azt is elmondta, hogy együttműködnek a rendőrséggel, valamint a diákönkormányzattal is annak érdekében, hogy a megelőzésre a megfelelő hangsúlyt tudják fektetni.

További programok »

FEL