Galápagosi óriásteknőssel találkozhatunk a kondorosi városi tavon - galériával

2021. augusztus 22. 09:47 | Erdei-Kovács Zsolt

Ünnepélyes keretek között adták át Kondoroson a városi tavon található Családok szigetét és a hozzá tartozó hidat, valamint a projekthez kapcsolódó egyéb fejlesztéseket. Ez a negyedik, immár befejező eleme volt egy átfogó turisztikai tervezetnek.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásából, Békésszentandrással és Csabacsűddel összefogásban megvalósult teljes beruházás összes költségvetése 365 millió forint volt. Ebből több mint 254 millió forintot költöttek el a konzorciumvezetőként is jellemezhető Kondoroson. Ribárszki Péter polgármester ismertette: a TOP-os forrásnak köszönhetően négy helyszín újult meg a városban. A kondorosi csárdát a tavalyi év júliusában adták át: a múzeum épülete kívül-belül megújult és eszközbeszerzést is megvalósítottak.

Emellett újra szentelték a Batthyány–Geist-kastély kertjében található Jézus szíve kápolnát, valamint egy hagyományőrző központot építettek fel a lovaspályák szomszédságában. A negyedik elem a városi tó fejlesztése volt, melynek részeként a tóparti sétányt újították meg, új hidat építtettek és a szigetet látogatóbaráttá tették, plusz három fitnesz eszközt helyeztek el annak szomszédságában. A városvezető hangsúlyozta, a Családok szigete sokkal több mint egy átlagos fejlesztés, különösen örül, hogy ez a projekt megvalósulhatott.

 

 

A szombaton délután tartott hivatalos átadó ceremóniának, az államalapítás és az új kenyér ünnepe mellett volt még egy jelentős apropója, mégpedig az, hogy 30 éve alakult meg Kondoroson a nagycsaládosok egyesülete. Vári Ferenc elnök a megalakulás körülményeit ismertette, részletezte az eltelt évtizedek fontosabb történéseit, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki segítette a munkájukat. Kifejezte, hogy számára meghatározó a közösségépítés és a közösségért, a város családjaiért, nagycsaládjaiért való tenni akarás.

 

Herczeg Tamás: ez a település hármas ünnepe

 

Az eseményen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, ez az esemény a település hármas ünnepe: legelőször is Szent Istvánra, az államalapításra emlékezünk, másodsorban elkészült ez a jelentős beruházás, ami nagyon kedves a helybelieknek, harmadrészt pedig, hogy három évtizede jött létre a helyi nagycsaládos egyesület. Hozzátette, sok olyan fejlesztés van, aminek okán el lehet látogatni Kondorosra és a választókerület más településeire is. Azonban az is egy fontos momentum, hogy igazán sok közösség ünnepli saját életének állomásait – húzta alá.

Kecskés Péter, a Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya főosztályvezetője azt emelte ki, hogy különösen fontos a civil közösségek élete, és itt most egy igazán különleges jubileumról van szó. A nagycsaládosok számos hasznos tevékenységet folytatnak, számos fontos feladatot látnak el a városban – mondta, hangsúlyozva: minél inkább túllendülve a pandémia nehézségein lényeges, hogy minden egyes állampolgár tudjon és merjen újra együtt lenni, közösségben lenni.

 

Galéria

További programok »

FEL