TOP-ból újult meg a szabadkígyósi óvoda

Újabb Békés megyei nyertes pályázatokról született támogatói döntés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program harmadik szakaszában. Ebben a fejlesztési ciklusban az uniós támogatások 60%-a fordítható gazdaságfejlesztésre. A Békés megyei települések összesen közel 60 milliárd forint értékben valósíthatják meg programjaikat.

Teljes tetőcserét végeztek az óvoda épületén Szabadkígyóson. Új esőcsatornát és napkollektort is felhelyeztek, ez utóbbi a használati meleg vizet biztosítja majd az intézmény számára. Az óvoda vezetője, Farkas Mária elmondta, hamarosan a belső tárgyi feltételek is javulnak majd, új kisszékeket, asztalokat és gyermekfekhelyeket kapnak. Mindezt a helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként valósíthatja meg.

A TOP-os pályázatok első köre már lezárult – ennek köszönhetően van olyan település, ahol már a beruházások vége felé járnak. Szabadkígyós polgármesterétől megtudtuk, 110 millió forintot költhetnek ebből a forrásból a különböző fejlesztésekre. Balogh József elmondta, az óvoda bruttó 20 milliós kiadása ezek közül az egyik legolcsóbb beruházásnak számít.

A pályázatok 100 százalékos Európai uniós támogatást élveznek, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük. A Békés megyei települések a 2014 és 2020 közötti időszakban megközelítőleg 58 milliárd forintot költhetnek el a TOP keretéből. Ezzel országos viszonylatban a legnagyobb kerettel rendelkezik a régió. A kedvezményezettek elsősorban az önkormányzatok, civil szervezetek és az egyházak.

Az elmúlt időszakban 8 Békés megyei projektről hozott támogató döntést az irányító hatóság, 1,1 milliárd forint összértékben. „Az értékelés során több részletben adják ki a támogatói döntéseket. Ez már a harmadik ilyen döntési csomag. Volt, amikor több tucatról született támogatói döntés. Ezen a nyolc pályázaton kívül még négy pályázat eredményére várunk” – részletezte Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Az újonnan kihirdetett pályázatok nyertesei a közeljövőben megkezdhetik a projektek megvalósítását.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,