Kerékpárutat adtak át Szabadkígyóson

2023. január 26. 18:25 | Vincze Attila

Könnyebbé válik a közlekedés a helyiek számára annak a kerékpáros beruházásnak köszönhetően, melyet csütörtökön adtak át a Szabadkígyóson. A fejlesztés éppúgy érintette a belterületi részeket, mint a külterületi utakat, ezáltal megújult az Újkigyós felé vezető kerékpárút is.

A diadalívnél, valamint a Szent Anna kápolnánál teljesen új kerékpárút készült, amelyet Balogh József, Szabadkígyós polgármestere, Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke, valamint Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselőjének jelenlétében adtak át hivatalosan is a forgalomnak, jóllehet már december óta lehetett rajta közlekedni. 

A település képviseletében Szabadkígyós jegyzője elmondta, hogy egy mintegy 580 millió forintos európai uniós fejlesztés keretében megújultak a belterületi kerékpárutak, valamint új külterületi szakaszok épültek Újkígyósig, illetve a másik irányban a diadalívig. Zatykó Katalin kitért arra is, hogy a projektnek nemcsak kerékpáros, hanem más turisztikai vonatkozása is van. 

– Három helyszín van itt a majorban, ami felújításra került, egy postaház fog működni, létrejön egy helytörténeti kiállítóterem, illetve egy kocsimúzeum, valamint a kígyósi pusta bemutatását segítő múzeum kávézóval kiegészítve, tehát tényleg nagyon sokrétű látványosság lesz, ami itt fogadja majd a turistákat – fogalmazott.

 

 

A Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a vármegye, de mondhatni a Dél-Alföld legszebb kastélya újult meg a településen, ami az elmúlt egy év tapasztalataiból úgy látszik, hogy nagy turisztikai vonzerőt jelent a környék számára. Zalai Mihály kiemelte, nagy siker volt, hogy a kastélyfejlesztésnek köszönhetően új források nyílhattak meg a helyi turizmus fellendítésére.

– Egy állami, kiemelt fejlesztést segít ez a turisztikai beruházás, amely kerékpárutat, különböző múzeumokat és parkolót foglal magában, és ezek pozitívan hatnak a település, valamint a vármegye életére is – részletezte. 

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt az átadón, hogy túl azon, hogy egy turisztikailag is egy kiemelkedő pályázati beruházásról van szó, érdemes megemlíteni a helyiek mindennapi életére gyakorolt hatását is. 

– Újkígyós és Szabadkígyós között már nagyon rossz állapotban volt a kerékpárút, én magam is többször tekertem erre, tényleg kritikán aluli volt a minősége, most Újkígyóstól egészen idáig a diadalívig vagy új vagy megújult kerékpárúton közlekedhetünk, ami azért a mindennapi életvitel szempontjából is igen fontos, akár iskolába, akár dolgozni jár valaki – részletezte. 

A képviselő hozzátette, a szabadkígyósi fejlesztés jól kiegészíti a Wenckheim-kerékpárút turisztikai céljait, ezáltal például Békéscsabáról most már Újkígyósig kiváló minőségű utakon lehet eljutni két kerékkel is. 

További programok »

Itthon

FEL