Átadták a szabadkígyósi majorság turisztikai kiállítóterét

2023. szeptember 28. 14:38 | Hidvégi Dávid

Félmilliárd forintos uniós támogatásból épült tovább a Wenckheim-kerékpárút és egészültek ki a szabadkígyósi kastély turisztikai attrakciói. A teljes projekt szerdán zárult le a postamúzeum és a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállítótér átadásával.

A szabadkígyósi és az újkígyósi önkormányzat még 2021-ben nyert 580 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A fejlesztés részeként készült el Szabadkígyóson a 18 elemmel felszerelt játszótér, valamint ebben a projektben épült parkoló a Wenckheim-kastélynál, az Áchim utcában. A pályázatban újult meg a Szabadkígyós és Újkígyós közötti bicikliút, valamint ennek kapcsán kötötték össze a községben található kerékpárutat a Wenckheim család építészeti hagyatékaihoz vezető nyomvonallal. A pályázó települések szerdán zárták le a projektet a postamúzeum és a majorsági élet bemutatását szolgáló kiállítótér átadásával.

– Régi álmok valósultak meg ezzel. A kerékpárutunk 30 éve épült, szinte életveszélyes állapotban volt, de újjáépítettük. Ezzel a megye turisztikai vérkeringésébe is belekerültünk. Nem titkolt célom, hogy a Wenckheim-kerékpár út vége Újkígyóson legyen, hiszen minden adott hozzá – fogalmazott Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere.

 

A Svájceráj névre hallgató épület egyik felében kocsimúzeumot alakítottak ki, míg a másik oldalán a kígyósi pusztát mutatják be egy interaktív tárlaton keresztül. A majorsági épület régebben készült, mint a német reneszánsz stílusban, Ybl Miklós tervei alapján 1875 és 1879 között épült Wenckheim-kastély.

– Ez egy régi gazdasági jellegű épület, amiben kezdetben dohánylevél szárítás történt, aztán pedig svájci típusú tehéntartás volt. Mindig szeretem elmondani, hogy a népi etimológia "készítette" ezt a szót, hogy svájceráj, a kóceráj és a kupleráj mintájára. Az idők során alakultak ki ezek a sajátos végződésű szavaink – mondta Szabadkígyós polgármestere. Balogh József felelevenítette: gróf Wenckheim József Antal telepített birtoka nyugati részére egy új falut is azért, hogy ott termeljék a dohányt, így született 1814-ben Újkígyós. Az akkori majorság területe pedig az Ókígyós nevet kapta. Ókígyós major közigazgatásilag Újkígyóshoz tartozott és 1950. január 1. vált független községgé Szabadkígyós néven.

 

Átadták az ország negyedik postamúzeumát is, amelyet egyelőre még postaháznak hívnak, hiszen az intézmény azonnal nem kaphatja meg a múzeumi minősítést. A tárlaton az 1950-es évektől kezdődően mutatják be a posta történetét. Az épület egykor valóban posta volt, amelynek egyik részében a hivatal és a postamester lakása volt, míg a másik részében pedig a kézbesítő lakott. 

– Ma már látogatóbarát szolgáltatások nélkül nem lehet turisztikáról beszélni. Az értékeinket mutatjuk meg, ami rendkívül fontos a helyi népességmegtartás szempontjából. Nemcsak új munkahelyek teremtődtek, hanem ezek az épületek és értékek mind itt maradnak, amelyeknek köszönhetően méltóképpen büszkék lehetünk a múltunkra – hangsúlyozta Szegedi Balázs a Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.

A települések vezetői elmondásuk szerint azt remélik, hogy a Wenckheim-kastély felújítását követően a most átadott látványoságokkal tovább erősödik a helyi turizmus.

 

Galéria

További programok »

Gazdaság

FEL