Téli madáretetés: legyünk következetesek és a vízről se feledkezzünk meg!

Sok madárfaj tölti hazánkban a telet az időjárási viszonyok miatt, ilyenkor sokkal nehezebben szerzik be a megfelelő energia dús táplálékokat, ezért a felállított etetőket szívesen látogatják. Azonban mielőtt elkezdnénk a madarakat etetni, érdemes odafigyelni néhány dologra.

Valójában a madarak nem szorulnak rá a téli etetésre, leginkább csak azért helyeznek ki eleséget számukra, hogy előcsalogassák és megfigyeljék őket – tartják a szakemberek.

Békéscsabán, a Kölcsey utcai oviban az óvónénik rendszeresen etetik a gyerekekkel közösen a madarakat. Az intézményben a madáretetés célja, hogy felkeltsék a legkisebbek érdeklődését az állatok és a természet iránt, valamint az, hogy az ovisok közelebbről is megfigyelhessék a különböző fajokat. Az óvodának fontos, hogy a természet közelsége a nevelési programjuk része legyen. Az intézmény a közelmúltban a madárbarát ovi címet is megkapta.

 

 

– A madáretetés a mindennapi nevelési és fejlesztési feladatunk között szerepel. A gyerekek nagyon ügyesen figyelik, hogy szükség van-e az eleség pótlására, hogy  befagyott-e a madarak vize és azt, hogy kell-e cserélni, majd mindezek után nagy élvezettel lesik az ablakból, ahogy a kismadarak táplálkozni jönnek – fogalmazott Szelesné Arany Brigitta óvodapedagógus.

A szakemberek szerint akkor érdemes elkezdeni etetni az állatokat, amikor a hőmérséklet tartósan nulla fok alá csökken vagy leesik a hó és emiatt a madarak nehezebben találnak táplálékot. Továbbá óva intenek mindenkit attól, hogy sózott vagy fűszerezett állati eredetű élelmet helyezzen ki az etetőkbe, ugyanis ez káros hatással van a madarakra.

– A legjobb, ha nagy energiatartalmú táplálékot teszünk a madáretetőkbe. Ezek lehetnek állati és növényi zsiradékok is. Általában a legcélszerűbb, ha napraforgómagot helyezünk ki, hiszen ez olcsón hozzáférhető, praktikusan lehet kezelni is és viszonylag sok madárfaj szereti. Én személy szerint ezt szoktam használni, de bármi olajos mag jó lehet – tájékoztatott Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság őrkerület-vezetője.

A szakember azt tanácsolja, ha elkezdtük a madáretetést, ne hagyjuk abba, folytassuk következetesen. Boldog Gusztáv hozzátette: gondoskodjunk a meleg vízről is, hiszen a mínuszban az állatok nehezen jutnak hozzá a folyadékhoz.

Megosztás:

Címke: , , , ,