Közösen a madarakért – környezetbarát etetőket készítettek a Zöldovisok

2022. november 23. 16:37 | Szabó Judit

A Lencsési Zöldovi már két évtizede viseli a Zöld óvoda és a Madárbarát óvoda címet. Jelenleg a Zöld óvoda cím megtartására pályáznak, Madárbarát óvodaként pedig a pedagógusok és a gyerekek fokozottan figyelnek a madarakra.

Az óvodások télen-nyáron itatják a madarakat, és amikor szükséges, különösen figyelnek a szárnyasok etetésére. Ehhez kapcsolódva madáretetőket is készítenek minden évben. Az óvoda a környezettudatosságra neveli a gyermekeket, ezért környezetbarát, valamint újrahasznosítható anyagokat használnak fel ezeken az alkalmakon is. 

– Ilyenkor igyekszünk minden óvodás korosztályt bevonni a tevékenységbe, háromtól a hétévesig. Motiváljuk őket és biztosítjuk, hogy a megismerés, a tapasztalás útján sajátítsanak el ismereteket – fogalmazott Imre Katalin

Az óvodapedagógus elmondta, szeretnék elérni, hogy így beépüljön a gyerekek tudatába a környezetbarát viselkedés, és a későbbiek folyamán továbbvigyék ezt a szokást.

A város alpolgármestere szerint, amikor a gyerekek maguk készítik az etetőket, jobban megértik azt, hogy mire kell figyelniük. 

– A gyerekek ilyenkor azt is megtudják, hogy mire érdemes figyelni, hogyan kell gondozni a madarakat ebben a téli időszakban – fogalmazott Varga Tamás

Az óvodások a szerdai napon újrahasznosítható anyagokból késztettek madáretetőket, amelyeket kidíszítettek, majd magokat tettek mindegyikbe. A madáretetőket kitették az óvodaudvar fáira, és még gyümölcsökből készült finomságokat is kihelyeztek több pontra. 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL