Télen is kell itatni a madarainkat?

2022. december 2. 15:39 | Vári Bianka

De még mennyire! – tartja az egyik hazai nemzeti park igazgatósága.

A természettel kapcsolatos médiatartalmakban sok szó esik a téli hónapokban a madáretetésről, annak mikéntjéről, szabályairól. De kevés helyen ejtenek szót arról, hogy vajon mi a helyzet a hideg időben a madáritatóval – számol be a Duna-Dráva Nemzetipark Igazgatóság

A madáritató ugyanolyan madárvédelmi eszköz, mint a mindenki számára ismert madáretető. Legyen az csupán egy nagyobb virágalátét, vagy egy profi módon kialakított sekély medence, a madarak egész évben látogatni fogják. Nem csak száraz nyári napokon, hanem a fagyos téli időben is használják, ha gondoskodunk folyamatosan a víz pótlásáról. A madáretető közelében létesített itatót a napraforgómagra járó összes madár látogatni fogja, és olyan fajok is feltűnhetnek ilyenkor a víz mellett, melyekkel egyébként ritkábban találkozunk az etetőnél. Ilyen például a kőrisek termését fogyasztó süvöltő, a fenyvesekben bujkáló apróság, a királyka, vagy a fagyöngy termésén táplálkozó léprigó. Amellett, hogy hasznos tevékenység egy madáritató létesítése, talán nem csak a madárkedvelőknek örömteli látvány a sokszor alig 1-2 °C-os vízben fürdőző madarak látványa.

Rendkívül fontos, hogy ha gondoskodni kezdünk az állatokról, azt felelősséggel tegyük, ha magunkhoz szoktatjuk a madarakat, nem felejthetjük el az etető-itató mindennapos feltöltését – erről Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember beszélt a behir.hu-nak.

– Amikor havas a tél, akkor nincs akkora jelentősége az itatásnak, hiszen a hóból megfelelő mennyiségű folyadékhoz jutnak. Azonban, ha csapadékmentes, kopogós a leghidegebb évszakunk, akkor szükséges lehet a szárnyasok itatása. Erre legmegfelelőbb mód a gyümölcsök, zöldségek kihelyezése, melyből csipegetve szintén folyadékhoz jutnak, emellett a fertőzésveszély is lényegesen kisebb, mint az itatók esetében – fogalmazott a szakember.

További programok »

Környezetvédelem

Kiemelt figyelem irányul a távoli kontinensekről érkező konténerekre

Fokozott elővigyázatosság és ellenőrzés indokolt a távoli kontinensekről, országokból (pl. Kína) érkező tengeri konténerek esetében. Ezen szállítmányok (pl. kő- és fémáruszállítmányok) fa csomagolóanyagai ugyanis komoly ‒ főként növényegészségügyi ‒ kockázatot jelenthetnek a környezetünk egészségére.
2024. június 13. 06:22
FEL