Nemcsak télen kell etetni a madarainkat – figyeljen oda, mit ad nekik

2021. december 27. 11:38 | Csiffáry Zsuzsanna

Hazánkban az első fagyok beköszöntétől márciusig tart a madáretetési időszak, amely alatt meg lehet figyelni az állatok mutatványait, színes tollruhájukat, szemfülességüket, bátorságukat vagy éppen félénkségüket. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy madaraink alkalmazkodtak a természethez és nem feltétlenül szükséges az etetés. Amennyiben mégis ezt tesszük, figyeljünk oda arra, hogy mit adunk nekik.

A tél közeledtével egyre több szó esik arról, hogy a különböző élőlények hogyan készülnek fel a hideg évszakra és hogyan vészelik át azt. Az egyik békéscsabai óvodában is kitüntetett figyelmet fordítanak a madárfajokra.

Szelesné Arany Brigitta óvodapedagógus szerint nagyon fontos a gyerekekben már kicsi korban elmélyíteni a természet szeretetét.

A madarak alkalmazkodtak a környezethez, így emberi segítség nélkül is túlélik a telet. Ebből következően nem kell etetni a madarakat, ha azonban gyönyörködni szeretnénk bennük, nyugodtan etethetjük őket, de csak úgy, hogy a mi szórakozásunk ne okozzon kárt nekik. Boldog Gusztáv a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője kihangsúlyozta, hogy mi tartozik a helyes madár étrendbe.

– Örökké visszatérő kérdés, hogy mivel etessük a madarakat, és mindig el kell mondanom, hogy van néhány olyan dolog, amivel nem szabad. Elsősorban a zsírutánpótlás fontos náluk, amit olajos magvakkal, állati eredetű zsiradékkal, faggyúval, kezeletlen szalonnával tudunk megoldani – fogalmazott Boldog Gusztáv.

A szakember szerint a madáretetőket a hideg beálltával érdemes kihelyezni, és tavasszal, amikor a madarak megtalálják természetes lelőhelyüket, vissza vesszük – tette hozzá a szakember.

Ebben az időszakban többféle madáretetővel kedveskedhetünk a szabadtéri szárnyasainknak.

További programok »

Itthon

Hétvégén többfelé kell esőre, zárporra, zivatarra számítani

Pénteken még száraz, meleg idő várható, de hétvégén már többfelé várható eső, zárpor, zivatar és erős szél. A hőmérséklet a tartósabban csapadékos tájakon jelentősen visszaesik, de keleten, délkeleten még marad a nyáriasan meleg, 30 Celsius-fok körüli maximum-hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.
19:04
FEL