Napokon belül itt a tavasz, nem kell újratölteni a madáretetőket

2021. február 18. 17:25 | Vári Bianka

Cinegével, verébbel, de akár pinttyel vagy meggyvágóval is találkozhatott az, aki eleséggel kedveskedett a téli hidegben a madaraknak. Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember szerint az idei etetési szezon rövid volt, de akkor sem maradnak élelem nélkül a tollas állatok, ha ezután érkezne egy keményebb fagy.

A Zöld Csütörtök Természetvédelmi Kör tagjai évek óta etetik a madarakat Békéscsabán, a Széchenyi ligetben. A szervezet szakmai vezetője elmondta, hogy akkor van szükség élelem kihelyezésére, amikor tartósan hó borítja a tájat. Ha a hó felülete megfagy, azt nehezen vagy egyáltalán nem tudják feltörni a kisebb tollasok, így a szomjukat sem tudják oltani. Boldog Gusztáv kiemelte, hogy idén rövid volt az az időszak, amikor gondoskodniuk kellett az itt telelő madarakról.

– Ezen a télen kétszer vagy háromszor kellett eleséget hozni az etetőkbe. Most már énekelnek a madarak, zajlik a párválasztás, napokon belül megérkezik a tavasz, többet már nem tervezzük feltölteni az etetőt. Keressék meg a természetes takarmányokat a madarak – jelentette ki a természetvédelmi szakember.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

Boldog Gusztáv szerint nagyon fontos, hogy kenyérfélét, fűszeres termékeket soha ne adjunk a madaraknak. Emellett a különböző takarmányokkal azt is megválogathatjuk, hogy milyen tollasok érkezzenek az etetőre: napraforgóval cinegét; búzával és kukoricával pedig gerléket csalogathatunk az etetőinkbe.

Arra az esetre, ha mégis érkezne egy keményebb fagy, a szervezet úgynevezett automata etetőket helyezett ki a Széchenyi ligetben. Ezek az eszközök házilag is elkészíthetőek és hosszú ideig ellátják élelemmel a madarakat. Ehhez egy PET palackot tele kell tölteni magvakkal, a kupak alatt egy lyukat kell fúrni az oldalára, majd fejjel lefelé fel kell kötni az etetőt egy fára. A cinegék a madzagon, esetleg a kupak peremén meg tudnak kapaszkodni, vagy egyszerűen csak lebegnek az etető előtt, mint egy kolibri, és így csipegetik ki az eleséget az etetőből. Boldog Gusztáv hozzátette, hogy a többi madár nem ennyire ügyes, viszont az etető alól fel tudják csipegetni a cinkék által elszórt magokat. 

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

 

– Azért is hasznos ez a fajta etető, mert a -20 fokban csak kinézünk otthon az ablakon, látjuk, hogyan fogy belőle a takarmány. Utána ha feltöltjük, megint nincsen vele dolgunk egy ideig. Tehát nem járunk úgy, hogy kifogyott az etetőből a kaja, mit csináljunk szegény madarakkal, ez utántölthető és automatikusan működik – tette hozzá a szakember, megjegyezve, hogy az etetés hasznos tapasztalata lehet az is, hogy ilyenkor van lehetőségünk megfigyelni, tanulmányozni a madarakat. Békéscsabán legtöbbször széncinegével, kék cinegével, házi verébbel, balambokkal, gerlékkel, de szerencsés esetben pinttyel vagy meggyvágóval is találkozhatunk.

 

fotó: Tóth Bianka (behir.hu)

További programok »

FEL