Melyik az a madár, amelyik a legyakoribb odúfoglaló Csaba környéken?

2022. november 16. 10:52 | Such Tamás

Fogadj örökbe egy madárodút! felhívással közös rendezvényt szervezett a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör a napokban a Széchenyi ligetben.

A program első etapjában Boldog Gusztávnak, a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör (Zöld Csüti) szakmai vezetőjének egy jó órás előadását hallgathatták végig a leendő odútulajdonosok. A natúrpark nagytermében kilenc örökbefogadó jelentkezett: diák- és óvodai csoportok, a múzeum természettudományi részlege, családok.

 

Boldog Gusztáv és Pócsik Gabriella – Fotó: behir.hu/Such Tamás

(Boldog Gusztáv és Pócsik Gabriella – Fotó: behir.hu/Such Tamás)

 

– A madárbarátok az odút úgy kapták meg – mondta Pócsi Gabriella, az natúrpark munkaszervezet-vezetője –, hogy az előadásban feltett kérdésekre kellett válaszolniuk. Mint például melyik odúban fészkel a szalakóta? Vagy melyik az a madár, amelyik a legyakoribb odúfoglaló a környéken? (cinege) Illetve melyik madár veri szét az odút? (fakopáncs)

Azt követően a natúrpark tulajdonában lévő odúkat kihelyezték a ligeti fákra, amelyeket majd megjelöltek, amelyeket a kisközösségek egy éven keresztül, természetbarát módra megfigyelik, takarítják és gondozzák.

 

Galéria

 

***

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és a Zöld Csütörtök Természetvédő Kör következő közös programján madárkalácsot készítenek. Majdan a szokásos, december végi Zöld Csütis madárkarácsonyon a liget több pontján, az érdeklődők által előre elkészített diókoszorút, szalonnabőrkét, olajos magvakkal teli flakonokat és már kreatív madáretetőket helyeznek el.

Fogadj örökbe egy madárodút! – Fotó: behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL