Szokatlanul korán jelent meg az első átnyaraló kígyászölyv

2019. július 10. 16:08 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Idén a szokásosnál korábban, már júniusban felbukkant az első átnyaraló kígyászölyv a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Július elején újabb példányt regisztráltak a szakemberek – írja a Körös-Maros Nemzeti Park hivatalos honlapja.

Magyarországon a kígyászölyv nagyon ritka madár, alig 50 pár költ a hegyvidékek lábánál. A dél-alföldi tájakon jellemzően csak a tavaszi és őszi vonuláskor bukkannak fel. Előfordul azonban, hogy már a nyár közepén megjelennek itt átnyaraló példányok. Ezek általában fiatal madarak, illetve olyan idősebb példányok, amelyeknek költése sikertelennek bizonyult.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén általában július közepétől bukkannak fel rendszeresen, ilyenkor egyszerre 4-5 példány is tartózkodik a területen. Idén azonban már június második felében megfigyeltek egy példányt a gyulai határrész Nagy-Csattogó nevű területén. Tollazatából ítélve, ez egy fiatal, valószínűleg tavalyi kelésű madár lehetett. Július elején felfigyeltek a szakemberek egy másik, idősebb kígyászölyvre is, ezúttal a Kígyósi Nagyerdő melletti füves részen az úgynevezett Nagy-gyöpön.

Az esőzéseknek köszönhetően a kígyászölyvek mindkét említett területen most nagy felhozatalt találnak kedvenc táplálékukból, a vízisiklóból. A csatornákban, árkokban, nedves gyepeken, laposokban kitűnő a táplálék-felhozatal.

A kígyászölyvekre jellemző, hogy általában a fák csúcsain töltik az éjszakákat. Portyázni akkor indulnak, amikor a reggeli napfény hatására a vízisiklók kezdenek felmelegedni, de még nem mozognak olyan fürgén. Ilyenkor igen látványos, ahogyan a rövidfüvű gyepek fölött 50-80 méter magasságban keringve, gyakran a vércsékhez hasonlóan szitálva, keresik a zsákmányt.

Forrás: kmnp.hu

További programok »

FEL