Címke: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

2020. május 25.

Bíbicek fészkelnek a kardoskúti gyepeken

A legeltetéses természetvédelmi kezelésnek köszönhetően a Körös-Maros Nemzeti Park tájain idén is szép számban fészkelnek bíbicek. Így van ez a Kardoskúti Fehértó részterületen is, ahol az apró fiókák lassan már kibújnak a tojásból – írja a nemzeti park hivatalos honlapja.
2020. május 25. 07:39 | behir
Tovább olvasom
2020. május 24.

Virágzik hazánk egyik legritkább növénye

Magyarországon a kónya zsálya, vagy másik ismert nevén a bókoló zsálya kizárólag a Dél-Tiszántúlon, a Körös-Maros Nemzeti Parkban fordul elő, itt van elterjedésének a nyugati határa. Fő elterjedési területe tőlünk keletre húzódik a sztyepp zónában egészen az Urál-hegység déli előteréig. Hazánkban is elterjedtebb volt a XIX. század előtt, a Duna-Tisza közéről és a Dél-Tiszántúlról is voltak elterjedési pontjai – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.
2020. május 24. 17:27 | behir
Tovább olvasom

Ma van az európai nemzeti parkok napja

Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. 1909-ben ezen a napon alakultak meg az első európai nemzeti parkok, egyszerre kilenc Svédországban – írja a Körös-Maros Nemzeti Park a hivatalos közösségi oldalán.
2020. május 24. 14:48 | behir
Tovább olvasom
2020. május 23.

Már kéthetes az első idei mentett túzokcsibe

Európa első túzokvédelmi állomásán idén tavasszal is elkezdődött a munka, miután igen korán megérkeztek az első mentett túzoktojások. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei csak azokat a fészekaljakat mentik ki a mezőgazdasági munka miatt megbolygatott területről, amelyeket végérvényesen elhagyott a kotló.
2020. május 23. 11:29 | Kugyelka-Zámbori Eszter
Tovább olvasom
2020. május 20.

Virágzik a szártalan csüdfű a Csanádi pusztákon

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületének legdélebbi pusztafoltján, a Királyhegyesi-pusztán a szakemberek még 2010-ben találtak egy szártalan csüdfű állományt, amely gyönyörűen pompázik. Ez a nemzeti park egyik legritkább védett növénye – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.
2020. május 20. 06:25 | behir
Tovább olvasom
2020. május 19.

Kikelt Dévaványán az egyik fakókeselyű-fióka

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán sikeresen kikelt az egyik tojásból a fakókeselyű-fióka. A szakemberek még április elején két veszélyeztetett tojást szállítottak a Hortobágyi Vadasparkból a Túzokvédelmi Állomásra – írja a nemzeti park hivatalos honlapja.
2020. május 19. 14:38 | behir
Tovább olvasom

Hangutánzó seregélyek a pusztán

Tavaszi reggelek alighanem egyik legvirgoncabb, legvidámabb és legváltozatosabb hangú madara a seregély. A Körös-Maros Nemzeti Parkban a kardoskúti Sóstói-telepen is igen gyakori vendég. Dala csicsergéshez hasonlító, vidám és jó kedvre derítő ének, már csak azért is, mert már február végén megszólalhat a tavasz egyik korai hírnökeként – írja a kmnp.nemzetipark.gov.hu.
2020. május 19. 08:05 | behir
Tovább olvasom
Régebbi cikkek Összesen 132 cikk, 1 / 10 oldal
FEL