Őszirózsa túra: lila virágszőnyegben gyönyörködhettek a kirándulók

2018. október 9. 07:49 | behir

Napsütéses időben, lila virágszőnyegben gyönyörködhettek mindazok, akik részt vettek vasárnap a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hagyományos őszirózsa-túráján.

 

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága a következőképpen számolt be a túráról web-oldalán:

Népes csapattal (mintegy 40 fővel) indultunk útnak szakvezetőnkkel a Kígyósi-tanösvényen, hogy a Nagyerdőn keresztül kijussunk a pusztára. Az erdőben haladva megcsodálhattuk a fák, bokrok őszi színeit. Utunkat madárdal kísérte: itt is, ott is megszólalt egy-egy cinege, meggyvágó, rozsdafarkú. Amikor tekintetünk a talajra tévedt, nemcsak a fákról lehullott leveleket és terméseket, hanem a kósza pockok üregeit is felfedezhettük. Egy érdekes gombafajt, bunkós agancsgombát is láttunk.
 
A Kígyósi-pusztára érve megkapó látvány fogadott bennünket: a réti őszirózsák lilára festették a mezőket. Az őszirózsák között helyenként még virágzásban lévő magyar sóvirágokat is felfedezhettünk. A lila virágszőnyegen lepkék, pillangók, darazsak repdestek, a közeli réten pedig egy őz futott át. Vaddisznót és dámszarvast nem láttunk ugyan, de ahogyan azt szakvezetőnktől megtudtuk, ezek az állatfajok is megtalálhatók a Nagyerdőben. Felmentünk a kilátóba, hogy a magasból is megcsodáljuk a tájat, majd rövid pihenő után visszaindultunk.
 
 
 
Utunk ismét a Nagyerdőn keresztül vezetett, ahol időnként kóstolgattuk a cserjék terméseit: kökényt, csipkebogyót, galagonyát. Megálltunk egy koros (150 év körüli) kocsányos tölgynél, melynek tövében halomban hevertek a párzás után elpusztult nagy szarvasbogarak. Túránk utolsó szakaszában egy erdei tóra bukkantunk. A békanyállal sűrűn borított tavacska partján a nyomok arról árulkodtak, hogy az erdei állatok sűrűn járnak ide szomjukat oltani. A vízben pedig különböző békák, gőték, siklók élnek – árulta el szakvezetőnk.
 
A három és félórás túra után kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva indultunk haza. Néhányan közülünk még látogatást tettek a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjában, amely szintén a Körös-Maros Nemzeti Park védett területének részét képezi.
 
Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

További programok »

FEL