Szezon szemle: Hektikus őszön van túl a Békéscsaba 1912 Előre

2020. december 28. 16:43 | Hidvégi Dávid

A Békéscsaba 1912 Előre ugyan jól kezdte a labdarúgó NB II idei kiírását, de végül nem a dobogóért, hanem csupán a legjobb tízben maradásért küzdhetett. A csapat szezon közben edzőváltáson, majd a koronavíruson is átesett, utóbbi pedig megnehezítette a szakmai munkát. Az együttesnek végül sikerült egy dupla győzelemmel elbúcsúztatnia a 2020-at.

A nyáron alaposan megerősített keretű Békéscsaba 1912 Előre győzelemmel kezdte a 2020/2021-es bajnoki szezont miután augusztus 2-án idegenben felülmúlta a Szeged-Csanád Grosics Akadémiát a dél-alföldi rangadón. Akkor a fehér mezben játszó Előre Lukács Raymond és Máris Dominik találataival nyert 2-1-re.

A Békéscsaba a 2. fordulóban egy újabb derbin lépett pályára, ezúttal a Vasast fogadta közel kétezer néző előtt. Bár a találkozón a piros-kék mezes vendégek szerezték meg a vezetést Szalai Dániel öngóljával, a Csaba még az első félidőben döntetlenre mentette a meccset Paudits Patrik révén.

Az Előre ezt követően Schindler Szabolcs korábbi csapatához, az Ajkához látogatott, ahol Nikola Pantovic szabadrúgás góljával 1-0-ra győzött.

 

Ezúttal két gólnak örülhettek a csabaiak (Fotó: Milyó Pál)

 

A lilák a 4. fordulóban a Kaposvár gárdáját fogadták a Kórház utcában kétezer néző előtt, ahol 2-0-s hátrányból kellett visszajönniük a meccsbe. Az Előre Hursán György tizenegyesével és egy öngóllal pontot mentett, így veretlenül várta a Pécs elleni találkozót, ahol újra döntetlent, 0-0-t játszott. Következett a Soroksár elleni 1-1-es hazai meccs, majd az idegenbeli 2-0-s dorogi siker, amelyet egy váratlan bejelentés követett. Schindler Szabolcs a Vasas szezon közbeni ajánlatát elfogadva elhagyta a bajnokságban ötödik helyen álló veretlen Békéscsabát. Az edző mérlege ebben az idényben 7 meccsen 3 győzelem és 4 döntetlen volt, a csapat ezzel 13 pontot szerzett. Időközben az együttes tapasztalt jobbhátvédje, Szalai Dániel is távozott az NB I-es Zalaegerszegi TE FC együtteséhez.

– Megtisztelő volt, hogy a fővárosban rám gondoltak a mostani helyzetben, ezt a lehetőséget nem akartam veszni hagyni, ugyanakkor nagyon hálás vagyok a békéscsabai játékosoknak és a stábom tagjainak. Az ő munkájuk tette lehetővé, hogy jó eredményeket érjünk el, és egyáltalán felvetődjön a nevem a Vasasnál – mondta távozása után az edző.

 

Tapasztalt csatárok vették át az irányítást

A csapatot nem rendítette meg a változás, hiszen 2-0-ra nyert otthon a Nyíregyháza ellen immáron Brlázs Gábor és Pásztor József átmeneti irányításával. Az Előre a 9. fordulóban döntetlent játszott Győrben és a tabella harmadik helyén állt egyetlen veretlen csapatként az NB II-ben. Az együttes a Magyar Kupában is továbbjutott a Vác ellen 4-1-re megnyert mérkőzésen.

 

 

Ezt követően még szeptember végén jött a bejelentés, hogy Preisinger Sándor veszi át a Békéscsaba vezetőedzői pozícióját, aki mellé Tököli Attila érkezett asszisztens edzőként, akik még aktív pályafutásuk idején meghatározó élvonalbeli csatárok voltak. Az U19-es válogatottól érkező Preisinger Sándor bemutatkozása nem sikerült jól az Előre kispadján, hiszen a csapat 3-1-re kikapott hazai pályán a Kazincbarcikától és elveszítette a veretlenségét. A gárda október elején visszatért a győzelem útjára, hiszen a DEAC és a Csákvár otthonában is győzött.

 

Az edzők és a játékosok a pályafutásuk legnehezebb időszakát élték meg

A csapat 12 forduló után a negyedik volt, de jöttek a nehézségek, miután szinte az összes játékosa megfertőződött a koronavírussal, illetve sérüléssel bajlódott. Miután a csapat 3-0-ra kikapott a Szentlőrinc ellen, a Magyar Kupában az ificsapatával állt fel, ahol a fiatalok ugyan helyt álltak, de az NB I-es Diósgyőr 3-0-val kiejtette az Előrét.

A lilák a Haladás és a Budaörs ellen is veszítettek, előbbi ellen 5-0-ra, utóbbival szemben 2-0-ra. A Debreceni VSC elleni nagy rangadóra már ki sem tudott állni az együttes, hiszen nem volt egészséges játékosa. A meccset 3-0-val a DVSC kapta meg. A válogatott szünet után rendeződött a csapat helyzete, lassan felépültek a játékosok, de a Siófok, a Szolnok és a Gyirmót ellen sem termett babér az együttesnek, hiszen csupán egy pontot szerzett. Az Előre a győriek ellen ráadásul az utolsó percben kapott gólt és vesztette el a találkozót 1-0-ra. A csapat ekkor már a tabella 13. helyére esett vissza.

 

Dupla győzelemmel zárta az évet a csapat

A 42. dél-alföldi rangadón végül megtört a csapat nyeretlenségi szériája. Az együttes magabiztosan 4-1-re győzte le a Szeged-Csanád Grosics Akadémiát, majd idegenben 3-2-re a Vasas együttesét. Az Előre dupla győzelemmel zárta le az évet és fellépett az NB II 9. helyére. Az ősz legeredményesebb csabai játékosa Lukács Raymond lett a 7 bajnoki góljával. A klubvezetés a bajnokság előtt azt várta a csapattól, hogy a téli szünetben legyen az első tízben, ez pedig teljesült. A szurkolók is bizakodva várják a folytatást.

 

(Fotó: Milyó Pál)

 

– Pozitív mentalitású társaságot ismertem meg, de olyan helyzetbe kerültünk, amiben se én, sem pedig más nem volt még. A különböző betegségek után igyekeztünk a csapatot úgy kivezetni ebből a fizikai és mentális gödörből, hogy maradandó nyomai ne legyenek. Nagyon remélem, hogy ez sikerült, a fizikai méréseink alapján ez mindenképpen így van. Most azon vagyunk, hogy ezt a fajta tendenciát tovább folytassuk bár ezt a 4-5 mérkőzést, ami a vírus miatt ment el már nehéz lesz visszahozni a szezonban – értékelt Preisinger Sándor.

Az Előre január 4-én kezdi meg a felkészülést, majd hazai földön maradva edzőtáborba vonul. A pontos menetrend még nem ismert, de két felkészülési mérkőzése már le van kötve a csapatnak. A Békéscsaba tervek szerint januárban pályára lép a Kecskeméti TE és a Szeged-Csanád Grosics Akadémia ellen is. A lehetséges érkezőkről és távozókról még nem érkezett bejelentés, hiszen a téli átigazolási időszak januárban kezdődik.

További programok »

FEL