A kiugró kezdés után Schindler Szabolcs távozott és a Vasas vezetőedzője lett

2020. szeptember 8. 20:02 | Hidvégi Dávid

A Békéscsaba 1912 Előre egyetlen csapatként veretlenül kezdte az bajnokságot az NB II-ben. A kimagasló szezonkezdet felkeltette az éppen edzőt kereső Vasas FC elnökségének figyelmét, amely egy jó ajánlattal elvitte Schindler Szabolcs vezetőedzőt a lilák kispadjáról.

A Vasasnál kimondott cél az NB I-be való feljutás, azonban a gárda rosszul kezdte a szezont, így az elnökség felmentette ifj. Bene Ferenc vezetőedzőt a feladatai elvégzése alól. A klub hét forduló után csak a tizenegyedik helyen áll a bajnokságban tíz ponttal. Ez a teljesítmény két győzelem, négy döntetlen és egy vereség eredménye. A csapat edzéseit ideiglenesen Tóth András irányította, de a vezetés jelezte, hogy már keresik az új trénert, akit a héten meg is találtak egy másik együttes kárára.

A Békéscsaba 1912 Előre hét játéknap után még mindig veretlen a másodosztályban, tizenhárom pontjával az ötödik pozíciót foglalja el, három győzelmet és négy döntetlent követően. Ha az Előre az egyik ikszre végződő meccsét megnyeri – mindegyik nüanszokon múlott –, akkor most vezetné a pontvadászatot. A pozitív eredményt minden klub látja, így a Vasas vezetése szemet vetett Schindler Szabolcsra, aki úgy döntött, hogy elfogadja a fővárosiak ajánlatát.

A két csapat kedd este bejelentette a megegyezést, így a 8. fordulóban már Schindler Szabolcs lesz az angyalföldiek vezetőedzője, eddigi segítője, Kincses Ádám marad Békéscsabán. A munkát egyelőre változatlan összetételben végzi a szakmai stáb, kiegészülve Pásztor József szakmai vezetővel, aki a többségi tulajdonos kifejezett kérésére vállalta el a feladatot. A klub legendája pályafutása során már hatodjára ül le az Előre kispadjára. A végleges megoldást később jelenti be az egyesület. A Nemzeti Sport értesülései szerint Preisinger Sándor, az U19-es labdarúgó-válogatott szakvezetője lehet a Békéscsaba következő vezetőedzője.

 – Az élet ezt a helyzetet hozta, de ez a csapatra nézve semmiféle problémát nem fog jelenteni. Kinéztük az új vezetőedzőt és talán nem is kockáztatunk majd akkorát, mint Schindler Szabolccsal és Boér Gáborral, hiszen ők még ismeretlenebb edzők voltak. Most tizenkilencre nem húzunk lapot, nagyobb biztonságra törekszünk – fogalmazott Barkász Sándor, a Békéscsaba 1912 Előre többségi tulajdonosa. 

 

Schindler Szabolcsnak mérlegelnie kellett

 

A csabaiak eddigi mestere egyértelműen kötődik a fővárosi klubhoz, hiszen játékosként ott nevelkedett, de végül az FC Fehérvár mezében mutatkozott be az élvonalban. Az egykori védő játszhatott a Vasasban is 2001 és 2003 között, ahonnan másfél szezonra éppen Békéscsabára igazolt. Profi játékos pályafutása végén ismét a Vasashoz került, hiszen a Kubala Akadémia utánpótlás trénere lehetett, majd a Maglódi TC, a Dorogi FC és az FC Ajka vezetőedzőjeként dolgozott. Utóbbi csapattól került Békéscsabára az NB III megnyerése után.

 

Schindler Szabolcs a Nyíregyháza elleni 2-2-es mérkőzés után – (Fotó: Bagi József)

 

Schindler Szabolcs kötődik a Vasashoz és a családjának is jobb megoldás az ottani szerepvállalás, hiszen nem messze élnek Budapesttől. Az edzőnek ez a lehetőség egy újabb szintlépést jelent, hiszen egy feljutásért küzdő csapatot irányíthat, amellyel az NB I-be kerülhet. A szakember többször is hangsúlyozta, hogy nem szereti a szürke középcsapatokat, így mindig előre tekint, illetve az aktuális klubjából akar egy ütőképes gárdát összehozni, mivel számára csak a győzelem elfogadható. Valószínúleg a Vasas vezetése ezt a motivált szemléletet is figyelembe vette döntésénél. Bár Békéscsabán egy élmezőnybe tartozó csapat felépítése a cél, sok helyi fiatallal, de a feljutásra a jelenlegi helyzetben még nem áll készen a klub: az NB I-hez a liláknak meg kell teremteni az anyagi feltételeket, illetve még a stadion is félkész állapotban van, de a hosszabbtávú tervekben a feljutás szerepel. Schindler Szabolcs ezt a projektet hagyta itt.

A Vasashoz való leszerződés minden szakvezető számára kihívás, hiszen egyrészt egy nagymúltú klubnál komoly célért, a feljutásért kell harcolnia a csapatnak egy másodosztályú szinten kiemelkedő játékoskerettel, másrészt ha nem jönnek az eredmények, akkor az edző hamar a partvonalon túl találhatja magát és kereshet magának más csapatot. Az együttes a 2017/2018-as szezonban esett ki az első osztályból, azóta Kis Károly, Szanyó Károly és ifj. Bene Ferenc sem tudta visszajuttatni a csapatot az élvonalba.

 

Schindler Szabolcsot már kezdték befogadni a szurkolók

 

Boér Gábor után bárkinek nehéz lett volna átvenni a csapat irányítását, hiszen az eredményei miatt a szurkolók többsége kedvelte a korábbi szakvezetőt. Schindler Szabolcs első szezonja nem alakult jól, hiszen az Előre a koronavírus miatt félbeszakadt bajnokságban csak a 15. helyen végzett. Bár volt kiemelkedő eredmény is, hiszen a Békéscsaba 2-0-ra legyőzte és kiejtette a Ferencvárost a Magyar Kupából, az edzőt nehezen szerették meg a drukkerek. Idén minden jól indult, az edző a maga képére formálhatta a csapatot, több játékos is az ő kérésére érkezett a Kórház utcába, a kulcsemberek pedig maradtak. A csapat még veretlen és a trénert is befogadták a szurkolók, majd egyszer csak jött a távozásról szóló pletyka és a bejelentés egyik napról a másikra – érthető a drukkerek felháborodása, hiszen megint nem lesz egyszerű szezonja a Békéscsabának.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy én lehetek a Vasas FC vezetőedzője. A döntésemben nem csupán a Vasas iránti szeretetem, de az is szerepet játszott, hogy Nagy Miklós sportigazgató mindvégig kitartott a szerződtetésem mellett, ez a bizalom pedig rendkívül fontos. Szinte mindent ebben a klubban tanultam, itt nőttem fel. Vasas-kötődésű, legendás edzőim voltak, így szeretném visszaadni azt az őszinte futballt, amit akkor képviseltek, ez nagyon fontos számomra. A múlttal nem fogok foglalkozni, számomra a jelen és a jövő a legfontosabb, erre fogunk fókuszálni. Ez a csapat nagyon sok mindenen tud változtatni, azonban mindezért szerényen és alázatosan kell dolgozni. Jó futballistáink vannak, de önmagában ez nem elég, csapatként kell jól funkcionálnunk. Van egy munkamorálom, amiben hiszek, engem mindig a célok motiválnak – hangsúlyozta Schindler Szabolcs a Vasas honlapjának adott interjúban.

A Békéscsabai Médiacentrum Kft. sokszor dolgozott együtt az edzővel, aki mindig a 7.TV stábjának rendelkezésére állt a csapat tréningjein és a mérkőzések után. A játékosok kedvelték a vezetőedzőt, jó hangulatúak voltak az edzések, de a szakmai stáb eközben a komoly munkát is megkövetelte minden nap. Ezúton is sok sikert és eredményes munkát kívánunk Schindler Szabolcsnak!

 

A Vasas is bejelentette az új vezetőedzőt

 

Az angyalföldi klub hivatalos honlapján jelentette be, hogy Schindler Szabolcs a csapat új vezetőedzője.

- A vezetőedzői feladatok ellátásával olyan motivált, felfelé ívelő pályájú, Vasas-kötődésű szakembert szándékoztunk megbízni, aki amellett, hogy a legmagasabb szintű szakmai végzettséggel és felkészültséggel rendelkezik, erős karakter, keménykezű, határozott személyiség. Schindler Szabolcs véleményem szerint megfelel a fenti kritériumoknak. Korábban a Vasas Kubala Akadémián végzett munkája során megismerhettük, hogy gyakorlatias szakember, aki kizárólag az elvégzett munkában hisz. Ellenfélként pedig tapasztalhattuk, hogy az általa vezetett csapatok mindig szervezetten, taktikailag, fizikailag és mentálisan egyaránt felkészülten léptek pályára. Testközelből ismeri a jelenlegi másodosztály mezőnyét és bátran épít a fiatalokra is. Az eddig elvégzett szakmai munkát szeretnénk tovább folytatni, a folytonosságot fenntartani, így Schindler Szabolcs pályaedzője Tóth András lesz, aki mellett továbbra is számítunk a jelenlegi szakmai stáb többi tagjára is - fogalmazott Nagy Miklós sportigazgató.

 

További programok »

FEL