Szelekovszky László: Beszorít bennünket a városba a fásítás

2021. november 29. 20:19 | Such Tamás

Fa matuzsálemek Békés megyében címmel tartott előadást Szelekovszky László természetvédelmi főtanácsos hétfőn, a 30 esztendős Lencsési Közösségi Ház nyugdíjas klubjában. A program előtt beszélgettünk vele.

– A múlt héten többet voltam itt, mint a templomban – utalt a 30 éves szülinapot ünneplő közösségi ház sűrű programfolyamára, a Lencsésire szinte hazajáró Szelekovszky László. – Amikor 1964-ben Borsodból ideköltöztem Csabára, rácsodálkoztam, hogy itt is mennyi szépséges, többszáz éves fa van.

Elmondása szerint noha ültetgetünk jobbra-balra mindenféle fát, de elsősorban az őshonos fákra kellene koncentrálnunk, amelyek bírják ezt a klímát. Többek között ilyen a kőris, a kocsányos tölgy, a szil, a fehér és fekete nyár – amelyek nem a „klónozott, raklap nyárfák”.

– Továbbá itt nem a lucfenyő, hanem a feketefenyő az őshonos – folytatta. – Az utóbbit karácsonykor nyugodtan lehet díszíteni, noha kicsit szúrósabb, de tartósabb és nem szórja a tűleveleit.

 

Szelekovszky László előadásán – behir.hu/Such Tamás

 

Hozzátette, a gyönyörű cserjéinkről sem szabad megfeledkezni, például a mogyoróról, a fagyal-félékről, a galagonyáról. „Izzik a galagonya… ugye?” – tette fel a kérdést.

– Erzsébet királyné, Sissi például nagyon szerette a tölgyfákat – tette hozzá. – Amikor meggyilkolták, akkor Darányi Ignác földművelésügyi miniszter Sissi tiszteletére hárommillió emlékfát ültetett el Magyarország falvaiban. 

Békésben a legtöbb telepítés erdészházaknál (például Bélmegyeren), vasútállomásoknál (ilyen a gyomai), a csabai és szarvasi vasút, illetve közúti őrházaknál vagy a szanazugi vízügyi üdülő területén történt.

– Elszomorít azonban, hogy „beszorít bennünket a városba a fásítás”. Ugyanis valaha a nagyobb mezőgazdasági területeket akác-sorok választották el, amelyek nemcsak a klímától, hanem a porfelhőtől is védték a környéket. Személy szerint felszámolnám az óriás öntözőberendezéseket, mert a gépekkel kiírtunk mindent, egy kilométer szélesen, akadálytalanul, akár Kínáig is elmennek. Többek között sok tanyát elbontottak miattuk. Természetesen az öntözés mellett vagyok, de nem úgy, hogy az emberek rovására menjen.

***

Takács Péter, az intézmény vezetője köszöntőjében elmondta, Szelekovszky László a közösségi ház alapítása óta rendszeresen tart előadásokat, továbbá az itt működő Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör aktív tagja.

Szelekovszky László előadásán – behir.hu/Such Tamás

További programok »

FEL