Szarvas Péter: Hozzáértő vállalkozó kezébe kell adni a szőlőültetvényt

2018. március 23. 19:18 | Varga Diána

Olyan vállalkozóra kellene bízni a Csabagyöngye szőlőültetvény üzemeltetését, aki hozzáértő módon kezeli majd azt – fogalmazott Békéscsaba polgármestere pénteken. Szarvas Péter erről azután beszélt, hogy a közgyűlésen hosszabb vita alakult ki az ültetvényről szóló beszámolóról és arról, mekkora önkormányzati forrásból gazdálkodik a jelenlegi üzemeltető. A városvezető az ülést értékelő sajtótájékoztatón emellett a TOP-os pályázatokról és a hulladéklerakó depóról is beszélt.

A polgármester fontosnak nevezte, hogy a gyermekélelmezésben, illetve a szociális ellátásban a térítési díjak változatlanok maradnak idén, ugyanakkor kiemelte, hogy a Modern Városok Programja jóvoltából már tervezés alatt van a Fürjesi út hét kilométeres szakasza. Itt a közvilágítás kiépítését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., míg az áramszámlát az önkormányzat állja majd. Szarvas Péter leszögezte, hasonló beruházás zajlik a csanádapácai úton, hasonló feltételekkel, erről csütörtökön hozott döntést a grémium.

Megvan a kivitelezője a belvárost Fényessel összekötő kerékpárút felújítására és az új szakasz építésére – jelentette ki Szarvas Péter, aki arról is beszélt, hogy Jaminában, a MIVA bölcsőde felújításánál is nyertest hirdettek, itt új csoportszoba, illetve energetikai korszerűsítés lesz, míg három idősek klubjának energiaracionalizálási fejlesztése is elindulhat hamarosan. A polgármester kérdésre elmondta, hogy ezeknél a pályázatoknál a lehívott uniós forrás nem volt elégséges, így a 2019-es költségvetés terhére 60 millió forint saját forrást is fel kell majd használni a kivitelezéshez.

 

Szarvas Péter a márciusi közgyűlés határozatait értékelve, 2018.03.23-án. Fotó: Bucsai Ákos

 

A csabagyöngye szőlőültetvényről kialakult vitáról azt mondta, hogy kevesli a szőlőhasznosításból elért eredményt, és az egy liter szőlőpálinka elkészítésére fordított összeget. Mint mondta, takarékosan kell bánni a költségekkel, a Stark-hagyatékot pedig más módon kellene ápolni, ide idézte a közgyűlésen említett maribori példát.

A városvezető külön kitért a zárt ülés napirendjére: ezek közül az egyik az Alföldvíz Zrt. közgyűlésre készült éves üzleti terv. A 33 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő vállalat veszteséggel számol erre az évre, így a békéscsabai képviselő-testület úgy döntött, hogy nem támogatja a tervezetet, küldöttjük is ezt az álláspontot képviseli majd.

Szarvas Péter kiemelten beszélt a helyi hulladéklerakóról is, amely hónapokon belül betelik. Arról tájékoztatott, hogy az új, 450 ezer tonna szemét elhelyezésre alkalmas kazettát a jelenleg is erre a célra használt területen alakítják ki, mintegy 300 millió forintból, ezzel előreláthatólag hét évre oldják meg a problémát. Hozzátette: a költségeket fele-fele arányban az önkormányzat és a depót üzemeltető vállalkozás finanszírozza. Kérdésre azt is elmondta, hogy pályázati forrás jelenleg nincs erre a célra, ezért nem tartja elképzelhetetlennek újabb hitel felvételét sem.

 

 

További programok »

FEL