Szarvas Péter: Rossz döntés a városgazdálkodási cég megalapítása

2017. szeptember 29. 13:03 | Varga Diána

Rossz döntésnek tartja Békéscsaba polgármestere annak a cégnek a megalapítását, amely a tervek szerint a városgazdálkodással kapcsolatos feladatokat látja majd el 2018 első félévétől. Szarvas Péter a közgyűlés másnapján, értékelő sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az aggodalmakkal ellentétben a város költségvetése kiegyensúlyozott, ám ezentúl óvatosabban kell majd kezelni a kiadásokat.

Rendezett és kiegyensúlyozott Békéscsaba büdzséje, ám ezentúl visszafogottabban kell kezelni a kiadásokat, máskülönben azokat nem tudják majd fedezni az önkormányzat bevételeiből – fogalmazott Szarvas Péter péntek reggel. A városvezető értékelőjében arra is kitért, hogy az önkormányzat magasabb összeggel, 600 ezer forinttal támogatja azokat a szakoktatókat, akik a nyomdász-képzésben vesznek részt.

A polgármester beszélt azokról a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozott békéscsabai projektekről, amelyeknél a csütörtöki ülésen hirdettek kivitelezőt. Szarvas Péter kiemelte, hogy a városnak több mint 60 TOP-os projektje van. Kitért arra, hogy a Széchenyi-ligetben kertészeti, útburkolati és játszótér korszerűsítést hajtanak végre, valamint egy futófolyosót építenek, míg a Gőzmalom téren új zöldfelületet és sétányt alakítanak ki, emellett csökkentik a parkolók számát. Hozzátette: mindkét projektelem része annak a Munkácsy-negyed elképzelésnek, amely a Modern Városok Programból valósul majd meg.

A városvezető külön kiemelte a városgazdálkodási cég megalapításáról szóló heves vitát. Véleménye szerint rossz döntés a vállalat megalapítása üzleti terv, pontos kalkulációk hiányában, emellett rávilágított arra, hogy a több évtizede a polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselők átszervezése sem szerencsés. Szarvas Péter azt mondta, ez a lépés azoknak a békéscsabai vállalkozásoknak az érdekét is sérti, akik jelenleg a városüzemeltetési feladatok ellátásával foglalkoznak, ráadásul az átszervezéssel dupla bürokráciát hoznak létre.

Példátlannak nevezte a többségi frakció vezetőjének a vitával kapcsolatos reakcióját, dr. Ferenczi Attila viselkedése véleménye szerint minősíthetetlen, a politikus SZMSZ-el kapcsolatos indítványa pedig Szarvas Péter szerint a polgármester szólási lehetőségét csorbíthatja. Hozzátette: ez nem fogja meggátolni abban, hogy a jövőben, egyéb fórumokon kifejtse véleményét és azt a lakosság tudtára adja.

 

 

További programok »

Itthon

Orosházán rendezték a Magyarok Világszépe döntőjét

Csaknem két héten keresztül Orosházán készültek fel a 2020-as Magyarok Világszépe legcsinosabb versenyzői a szeptember 18-án rendezett döntőre, amelynek a Petőfi Művelődési Központ színházterme adott otthont.
2020. szeptember 19. 18:11
FEL