A zabpelyhes keksz jó ötlet, ha reggeliről, tízórairól, uzsonnáról van szó. Ez a népszerű táplálékunk tele van hasznos és nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hosszabb távra pedig felerősíti a jóllakottság érzését. Az interneten számtalan ötlettel, recepttel találkozhatunk, íme egy elkészített csipkebogyólekváros megoldás.
Hozzávalók
- 15 dkg mandulaliszt
- 25 dkg kókuszliszt
- 15 dkg zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 evőkanál méz
- 1 pohár joghurt
- ízlés szerint vaníliaaroma
- 15 dkg margarin
- 3 db tojás
- csipet só
- csipkebogyólekvár
Ennek a zabkeksznek az elkészítése nagyon egyszerű. A száraz alapanyagokat összekeverjük egy tálban, majd a szobahőmérsékletű margarint elmorzsoljuk a meglévő tartalommal. Jöhetnek a csírátlanított tojások, méz, joghurt. Mindezzel együtt egy egynemű, száraz tésztát kapunk.
A következő lépésben szilikonos zsírpapírt teszünk a tepsire, előveszünk egy szélesebb pogácsaszaggatót és a morzsás tésztánkat belekanalazzuk ebbe a formába, majd pohárral lenyomkodjuk. Óvatosan felhúzzuk a sablont. Ezt a műveletsort ismételjük meg még párszor.
Ha megtelt egy tepsi, akkor a tésztát betesszük 150 fokon 40 percet sülni. Ha lejárt ennek az ideje, csipkebogyó lekvárral (vagy akármilyen dzsemmel) bőségesen megkenjük, összeillesztjük egy másik koronggal, ugyanúgy, mintha linzert készítenénk, és félretesszük. Fontos tudnunk, hogy egy száraz tésztát fogunk kapni, ezért is lehet bőven megkenni lekvárral. Az így elkészített töltött zabkekszünket ne süteményként, sokkal inkább egy táplálékkiegészítő alternatívaként fogyasszuk!
Jól záródó fémdobozban a keksz hosszú ideig eláll.
Fotók: Bere Mátyás