"Sosem késő változtatni az életmódunkon!" Beszélgetés Dr. Bozó Dórával

2021. május 15. 15:42 | Csiffáry Zsuzsanna

Dr. Bozó Dóra gyógyszerész több platformon is kiáll az egészséges életmód mellett. Saját weboldalán felhívja a figyelmet a helyes táplálkozás fontosságára. Mint mondja, már a magzatkorban elkezdődik az immunrendszerünk felépülése, amely az édesanyák táplálkozásától függ. A témát érintő kérdésekről és a baj megelőzéséről beszélgetettünk vele.

Dr. Bozó Dóra kiskorától kezdve törekszik az egészséges életmódra – az étkezés mellett a sportra is nagy hangsúlyt fektet. A Békéscsabai Médiacentrum Kft. által meghirdetett Van sütnivalónk című gasztronómiai pályázat negyedik fordulóján első helyezést ért el diós répatortájával.  Akkor is elmondta, hogy külön figyelmet fordított a torta édesítésére, amelyhez kistermelői mézet használt fel. Hozzátette, hogy az otthon főzött ételek egészségesebbek, mint a boltban megvásárolható késztermékek, ezért fontosnak tartja, hogy minél többet főzzenek, süssenek otthon. A fiatal gyógyszerésszel az egészséges táplálkozás mellett a prevencióról is beszélgettünk. 

 

– Szakmájához is kapcsolódik a jó egészség megőrzése. Külön honlapot is működtet, amelyen a testi egészségre helyezi a hangsúlyt. Mit tanácsolna azoknak, akik egészésgesebbek szeretnének lenni és hajlandóak tenni ezért? 

– Mindig is vonzott az egészségügy, mások segítése. Az alapvégzettségem gyógyszerész, de az évek alatt egyre inkább éreztem, hogy a prevencióra, azaz a megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni, mint amennyire azt az emberek gondolják. Hajlamosak vagyunk csak akkor cselekedni, amikor már nagy a baj. Így van ez az egészségünkkel is. Ha valamilyen betegség felüti a fejét, bevesszük rá a megfelelő gyógyszert, remélve a gyógyulást, de nem lenne sokkal egyszerűbb megtenni mindent annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt?

 

– Olyan is előfordulhat, hogy valaki nem tud mit tenni, mert genetikailag hajlamos egy-egy betegségre. 

– Persze az egészségünk alakulását sok minden befolyásolja, vannak köztük olyan tényezők, melyeken nem tudunk változtatni, mint például az említett genetika, de vannak olyanok is, amelyek változtatásával csökkenthetjük bizonyos betegségek kialakulási lehetőségét, ilyen az életmódunk: mozgunk-e eleget, hogyan táplálkozunk, dohányzunk-e, illetve milyen környezeti hatások érnek bennünket. 

 

– Melyik életszakaszban érdemes odafigyelni a táplálkozásra, mozgásra és az említett tényezőkre? 

– Sosem késő változtatni az életmódunkon, de minél hamarabb odafigyelünk a tudatosságra, annál jobb. A szerveztünk mindenre emlékszik. Arra is, hogyan éltünk, hogyan étkeztünk tinikorunkban, hogyan tápláltak minket gyermekkorunkban, sőt, már a magzati létünk alatt elkezdődik egészségi állapotunk alakulása édesanyánk étrendje, életmódja, az őt ért környezeti hatások révén.

 

– Így nemcsak egy adott életszakaszban, hanem mondhatni minél előbb érdemes odafigyelni magunkra. Úgy tudom, személyes megélése is segíti Önt abban, hogy a szülőknek is segítsen eligazodni. 

– Igen. A kislányom megszületése és hozzátáplálásának elkezdése új kapukat nyitott meg az életemben, továbbképeztem magam és a Babada - Hozzátáplálás az alapoktól oldalon keresztül próbálok segítséget nyújtani a friss szülőknek, eligazodni a hozzátáplálás és az egészséges táplálkozás útvesztőiben. Mára szerintem egyre többen tisztában vannak az egészséges táplálkozás alapjaival, ismernek és használnak a konyhában egészséges alapanyagokat, illetve korlátozzák a cukor-, só-, és feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mégis nagyon sok kérdés merül fel az emberekben egy-egy alapanyaggal, konyhatechnológiával, étrend összeállítással kapcsolatban. Hiába eszünk egészséges élelmiszereket, ha nem megfelelően készítjük el belőlük az ételt, gondolok itt például a bő zsiradékban való sütés káros hatásaira, vagy ha nem változatos és kiegyensúlyozott az étrendünk, számolnunk kell a tápanyaghiány kialakulásával. Az Okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlás mindebben próbál segítséget nyújtani.

 

–  Ön mit tart vagy tartat be otthonában az ételfogyasztást illetően? 

– Az előbb említetteknek megfelelően odafigyelek rá, hogy mindennap együnk friss, lehetőleg hazai, szezonális zöldséget és gyümölcsöt, rendszeresen fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, megfelelő minőségű és mennyiségű tejterméket, halat, húst, tojást és természetesen folyadékot (vizet). Az étrendünk tartalmaz zsiradékot, túlnyomórészt úgynevezett telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokat használok ételkészítés során, hisz ezeknek számos egészségre gyakorolt, pozitív hatása van. A só és a cukor használatát korlátozzuk a háztartásban, de nem tiltottak. Tudatossággal, mértéktartással az egészséges étrend részei lehetnek.

 

Dr. Bozó Dóra_bio répatorta, fotó: Máthé Csongor

 

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL