Sonka-kolbász mustra - jó minőségű alapanyagok a húsvéti tálon

2024. március 30. 12:22 | Csiffáry Zsuzsanna

A húsvéti sonka és a vastagkolbász olyan fogás, amely hagyományosan a családi összejövetelek, ünnepi ebédek fontos eleme. Húsvétkor az átlagnál jóval több húsfélét fogyasztunk otthonainkban, így előtérbe kerül ez a két termék, amely nem maradhat ki az ünnepi kínálatból.

AJaminában működő manufaktúrában Knyihár Mihály bemutatta egy 10 kilós sonka főzését.  A nagyobb sertéshúsból készült terméket főzés után kicsontozta, majd betekerte és kellő hűlési idő után szeletelte. Ifjabb Knyihár Mihály elmondta: számára elképzelhetetlen a húsvét az ünnepi tál nélkül. 

– A hagyományos sonkát nekem el kell tudnom készíteni húsvétra. Természetesen azért szoktam kísérletezni az újdonságokkal, de az nem olyan mint az igazi, amit már a nagypapámnál is ettem, ahogy apu megtanulta a déditől. Számomra ez az igazi hagyományos húsvéti sonka – fogalmazott. 

A sonka mellett a kolbász szintén a húsvéti tál fontos eleme. Knyihár Mihály hangsúlyozta, húsvét előtt különösen nagy az  igény a vastagkolbászra, de a vékonykolbászt, az előbbi “kistestvérét” is elkészítik.

A szakember elmondta, hogy a hungarikum védjeggyel ellátott  hústermékeiket saját háztáji sertésből készítik. 200 kilogramm felett vágnak, mint mondta e súlyhatárt meghaladóan válik a “hús éretté”.  

A szakember hozzátette: legyen szó sonkáról vagy kolbászról, jó minőségű alapanyag szükséges ahhoz, hogy ízletes legyen a végeredmény. A szakmaiság mellett kiemelkedően fontosnak tartja még a türelmet, mert a húsokat, terméktől függően érlelni, füstölni is kell. 

További programok »

FEL