A 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiválja a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, illetve ennek múzeumi vonatkozásait állította középpontba. A gyulai kiállítóhelyek Könnyen fogyasztható című eseménysora is a gasztronómia köré szerveződik. A cím kettős: egyfelől utal az őszi fesztivál témakörére, egyúttal kifejezi a fürdőváros kiállítóhelyeinek a hétköznapokban is megjelenő szándékát a könnyen befogadható ismeretátadásra.
A gyulai események elsősorban a helytörténetre koncentrálnak, kóstolóval kiegészítve az elhangzó információkat. Nem egy ilyen alkalmon régi korok ételeinek megízlelésére is lesz lehetőség. Van azonban olyan program is a kínálatban, amely az étel és az ember kapcsolatának talán legjelentősebb és legtöbbeket érintő mai problémájára reagál: az ételallergiára – avatott be a tematikába Illikné Kukla Ildikó múzeumpedagógus.
– Örömmel csatlakoztunk idén is a Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Most a gasztronómiát újraértelmezve behoztuk a múzeumi terekbe. Legyen szó a Kohán Képtárról, az Almásy-kastélyról, az Erkel Ferenc Emlékházról, Ladics-házról, mindenhol megnyilvánulunk ebben a kulináris formában. Ezen belül is főleg az egészséges táplálkozásra irányítjuk a figyelmet, hiszen a hátunk mögött is javarészt egészséges ételek vannak. Nemcsak a szemnek, hanem a gyomornak is szeretnénk kulináris élvezetet adni. Cél, hogy újraértelmezzük a kiállítást, összhangba hozzuk az étkezési kultúrát és a képzőművészetet – fogalmazott az intézmény munkatársa.
A tárlatra érkezett szombaton Hanyecz Ágnes is, aki rendszeresen látogatja Gyulán az érdekes kiállításokat.
– Az új kiállításokat mindenképpen megnézem, érdekel a képzőművészet, illetve az alkotók munkásságára is kíváncsi vagyok. Az, hogy a Kohán Képtárban enni is lehet tárlatnézés közben, számomra nagyon érdekes – mondta Hanyecz Ágnes.
Erdélyi Mónika kisfiával érkezett a kiállításra, mint mondta, személyes indíttatásból.
– Egy kicsit talán szégellyem, de a Kohán kiállítást még nem láttuk. Úgy gondoltam, hogy ennek itt az ideje, pláne, hogy a kisfiam nagyon szeret rajzolni. Úgy gondoltam, hogy itt a klassz lehetőség, hogy ő is megismerkedjen a képtár anyagával. Fantasztikus ötletnek tartom, hogy összehozták a gasztronómiával, pláne, hogy gyermekemmel érkeztem, ezáltal ő is sokkal türelmesebb – tette hozzá Erdélyi Mónika.
Az Őszi Fesztivál október 5-én folytatódik Gyulán, az Édes élet - kis gyulai cukrászat története című programmal az Erkel Ferenc Emlékházban. Az előző programra 15 órától kerül sor, majd ugyanezen a napon egy órával később kezdődik a Finom falatok világa az Almásy-kastélyban.