Szeptember 29. (vasárnap) 11.00
MUNKÁCSY fesztelen
Elsötétednek a festményei, asztalosinas volt és van egy alkotása az Országházban is. Ezeket mindenki tudja.
Minket az is érdekel Munkácsy Mihályról, hogy milyen témákat szeretett festeni, hogyan alkotott, kik voltak a barátai és szerelmei, és mik a kedvenc ételei. Mihály napon, a névnaphoz talán jobban illeszkedve, a hangoskodás helyett inkább a legszemélyesebb infók átadását választottuk köszöntésül.
Munkácsy-kiállításunk Mihály-napi tematikus tárlatvezetése után megkóstolhatjátok az aszpikos tojást, a festő egyik kedvencét is.
A program Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításunk kísérő rendezvénye.
Részvétel: belépőjeggyel
Helyszín: Almásy-kastély
Október 5. (szombat) 10.15
Finomságok a Ladics-házban (szobaszínház)
A program során megismerkedhetnek az érdeklődők a 19. században a polgárság körében népszerű ételekkel és ételkészítési szokásokkal, a háztartás vezetésével. Ladics Lászlóné háztartási naplójában szereplő habtorta az előadás után megkóstolható.
Belépőjegy: 2600 Ft/fő
Helyszín: Ladics-ház
Október 5. (szombat) 15.00
Édes élet – kis gyulai cukrászattörténet
Jók vagyunk várban és fürdőben, gazdag a város történelme is. Bár kevesebbet tudunk róla, nincs azonban szégyenkezni valónk cukrászdák és cukrászdinasztiák tekintetében sem. Most pótoljuk a hiányosságot: édességek és érdekességek szóban, képekben és ízben. Bebizonyítjuk, hogy az ország harmadik legrégebbi cukrászüzletén túl is volt (és van) cukrászélet Gyulán.
A sok elméletet követően pedig az Erkel-tortával tartunk gyakorlati bemutatót.
Belépőjegy: 2000 Ft/fő
Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház
Október 5. (szombat) 16.00
Finom falatok világa
Hol elképeszteni, hol megijeszteni, hol szórakoztatni fogunk a barokk korban kezdődő gasztrotörténeti időutazásunkkal. A programon ugyanis arról hallhatsz, hogy milyen különleges alapanyagokat és hogyan használtak fel az ételek elkészítéséhez a kastélyban, s azokból végül mi került az asztalra. Megszámoljuk, hány fogásból állt az étkezés és belepillantunk egy korabeli szakácskönyvbe is. Az időutazókkal a különböző korokban használt sütő- és főzőedényeket is megismertetjük. A nemesek által fogyasztott és népszerű finomságok látványosan megelevenedő világát még vonzóbbá teszi a heróka (ismertebb nevén a csörögefánk) kóstolása.
Belépőjegy: 1900 Ft/fő
Helyszín: Almásy-kastély
Október 11. (péntek) 15.00
Gyulai gasztroséta
A kultúr- és hadtörténet mellett gasztrotörténeti helyszínei is vannak Gyulának a több mint százéves Százéves Cukrászdával, Gyula régi éttermével, a híres gyulai kolbász központi épületével, vagy a Stéberl-házzal. A Ladics-háztól a Ladics-házig tartó kört uzsonnával egészítjük ki.
Belépőjegy: 1600 Ft/fő
Gyülekező: Ladics-ház
Október 12. (szombat) 10.15
Ételed a gyógyszered
A speciális étkezések fontosabb jellemzőivel ismertet meg dietetikusunk. Egyre többen érzékenyek az ételek különböző összetevőire, úgyhogy biztosan népszerű lesz a cukor-, glutén-, tej-, laktózmentes diétákkal és a különféle mintaétrendekkel foglalkozó előadás.
A részvétel díjtalan.
Helyszín: Almásy-kastély
Október 12. (szombat) 12.00
Megesszük a kiállítást
A Kohán Képtár a vizuális élmények helyszíne. Ezen az eseményen szobrokat állítunk ki, amelyek azonban kivételesen több érzékszervünkre is hatnak: nézzük, szagoljuk és kóstoljuk is majd azokat. Mindegy, hogy a vizualitás vagy a gasztronómia vonz inkább, az ehető kiállítás mindenképp különleges élményt nyújt.
Belépőjegy: 1800 Ft/fő
Helyszín: Kohán Képtár
Október 12. (szombat) 15.00
Hasba magyar!
A fülünk helyett ezúttal a gyomrunk után indulunk felfedezni a nemzetet a zene házában. Nemcsak a muzsikában léteznek ugyanis magyar sajátosságok, hanem a gasztronómiában is. Számba (szádba, szánkba) vesszük, milyen hagyományos magyar ételek léteznek, és melyek azok, amelyeket elsősorban csak mi fogyasztunk.
Kóstolni a rétest választottuk a sok közül.
Belépőjegy: 2000 Ft/fő
Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház
Október 13. (vasárnap) 11.00
Látványkonyha a várban
Nemcsak vitézei, kovácsa és solymásza van a gyulai várnak, de egy hatalmas kemencéje is, amely a 18. század óta szolgálja ki a várnépet. Ezen a napon ismét felfűtjük, hogy megmutassuk, hogyan használták eleink, és megismerkedhess a sütési folyamattal is. Garantáljuk az élményt, ahogyan a kóstolót is.
Részvétel: várbelépővel.
Helyszín: Gyulai Vár
Október 18. (péntek) 15.00
Élményprogramok a tanteremben és az osztálykirándulásokon
A gyulai kiállítóhelyek mára egyértelműen az élményszerű tudásátadásra rendezkedtek be. Persze ez nem pusztán az egyedi látogatók esetében igaz, garanciát vállalunk a hozzánk érkező közösségek látványos és izgalmas edukációjára is.
Ezen az eseményen kiállítóhelyeink múzeumpedagógiai programkínálatát mutatjuk be, közösen is gondolkodva akár a pedagógusokkal, hogyan építhetik be munkájukba (akár online is elérhető) szolgáltatásainkat. Segítséget nyújtunk az osztálykirándulást szervezőknek is azzal, hogy tájékoztatást adunk, miként tesszük élménytelivé és ezzel felejthetetlenné a nálunk tett látogatást. Két múzeumpedagógusunk természetesen a párbeszédet is örömmel vállalja az érdeklődőkkel, akik – az online eseménynek köszönhetően – az ország bármely pontjáról csatlakozhatnak kezdeményezésünkhöz.
A részvétel díjtalan, de e-mail cím megadásával előzetes jelentkezéshez kötött.
Regisztráció: info@gyulakult.hu.
Október 18. (szombat) 18.00
Vitézek vacsorája
A történelmet fogod megkóstolni, ha a vár vitézeivel töltöd ezt a néhány fertályórát. Szablyavívás bemutatójukat követően megízlelheted a vacsorájukat, amelyet finom borok és gyümölcsökből vagy gyógynövényből készült frissítők fűszereznek.
Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.
Belépőjegy: 4700 Ft/fő
Helyszín: Gyulai Vár
Október 19. (szombat) 15.00
Gyulai gasztrománia
Mondd, hogy gyulai, és jön a válasz: vár, fürdő, kastély, kolbász. Azt tehát tudjuk, hogy híres a gyulai kolbász; de vajon azt is, hogy mióta, minek és kiknek köszönhetően? És mi a helyzet a többi gyulai gasztronómiai hagyománnyal? A méltán híres gyulai kolbász kóstolásával ízesítjük az előadást.
Belépőjegy: 2000 Ft/fő
Helyszín: Erkel Ferenc Emlékház
Október 20. (vasárnap) 11.00
Hódítók csemegéje
Gyulán 129 évet töltöttek az oszmánok, olyan jó volna tudni, milyen ételeket ettek. Mit szólnál, ha elárulnánk, hogy egyiket-másikat te magad is fogyasztod még? Érdekességeket hallhatsz, jellegzetes csemegéket kóstolhatsz az oszmán-török gasztronómiából ezen az előadásunkon.
Belépőjegy: 3200 Ft/fő
Helyszín: Gyulai Vár
Október 26. (szombat) 10.00
Gluténmentesen is finomat!
Büntetésként, örökös lemondásként kell leélniük az életüket a gluténérzékenyeknek? Annyi mindenre van már válasza a tudománynak és a gasztronómiának, miért épp erre ne lenne? Gasztronómiai programunkon a gluténmentes diétát jól ismerő séf vezetésével bizonyítjuk: gluténmentes alapanyagokból is lehetséges finom ételeket készíteni.
Előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezés: az Almásy-kastély ajándékboltjában vagy a +36 66 650 218 telefonszámon.
Belépőjegy: 600 Ft/fő
Helyszín: Almásy-kastély
Október 27. (vasárnap) 11.00
A középkor asztalánál
Az ismeretlensége ellenére (vagy épp annak okán) oly izgalmas középkori gasztronómia a támája ennek a programunknak. Tudjuk, hogy érdekel: miket ettek és milyen ételeket szerettek akkoriban, vagy hogy milyen fűszereket használtak. Az ételek elkészítése és a tartósítás titkainak felfedése után még az is kiderülhet: létezett gasztronómia a középkorban is. Az előadáson középkorban kedvelt finomság kóstolásával teheted próbára a bátorságodat.
Belépőjegy: 3200 Ft/fő
Helyszín: Gyulai Vár
November 9. (szombat) 15.00
Magyar Tudomány Napja
Jót enni = jól lenni
Az egészséges étkezés kihat az életünk minőségére, teljesítőképességünkre, mentális egészségünkre. Nemcsak elméletben adunk válaszokat arra, hogy milyen ételek járulnak hozzá a jó egészségi állapothoz, és hogy milyen ételkészítési technikákkal készítsük el azokat, egészséges finomságok receptjeivel is segítjük, hogy egészségesebb légy.
A részvétel díjtalan.
Helyszín: Almásy-kastély
A rendezvényről bővebben itt olvashatnak.