Elrajtolt a Művészetek Őszi Fesztiválja, mutatjuk a megyei programokat!

2019. szeptember 24. 11:07 | Varga Diána

Az érdeklődők a világ csodáit fedezhetik fel a november 10-ig tartó országos programsorozaton. Békéscsabán és Gyulán is lesznek érdekességek!

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában idén a világ csodái állnak, a szervezők így kívánnak megemlékezni több korszakalkotó felfedezésről – ideértve Magellán Föld körüli expedícióját, mely szeptember 20-án kerek 500 évvel ezelőtt indult el; de hasonlóan nagy jelentőséget kap az ipari forradalom, amely közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét.

A tudásmegosztást és a kulturális sokszínűséget hangsúlyozó fesztivál programjaihoz a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum és a gyulai kiállítóhelyek csatlakoztak.

A programsorozat részeként a Munkácsy múzeumban november 10-ig az Emberek, sorsok, fegyverek című előadáson lehet részt venni délelőttönként – melyhez előzetes bejelentkezés szükséges –, de október 25-én szó lesz a múzeum új, állandó kiállításához kapcsolódva Jankay Tibor festő munkásságáról. Az intézményben október 17-19 közt rendezik meg a Magyar Román Határmenti Konferenciát, neves muzeológusok részvételével. A további részletekért kattintson a behir.hu programajánlójára!

Gyulán a Ladics-házban kezdődik a programok sora, ahol az érdeklődők a Ladics család történetével ismerkedhetnek meg egy nyomozós játék segítségével, a hétvégén pedig a látogatók elől elzárt területeket lehet bejárni. A Gyulai Várban szeptember 28-tól minden szombaton reneszánsz napot tartanak, míg az Erkel emlékházban a szervezők zenés programmal készülnek, október 25-én pedig rendhagyó módon a népi hangszerek kapják majd itt a főszerepet. A Kohán Képtárban október 18-án az érdeklődők a Gyulai Művésztelep alkotóival együtt vehetnek részt kreatív foglalkozáson. Az Almásy-kastélyban az egykori kisvasútról szól majd előadás október 26-án, novemberben pedig házimuzsika szórakoztatja a vendégeket. A részletes programokat ide kattintva, programajánlónkban találja!

További programok »

Gyula

Célegyenesbe érkezett az Év Kiváló Magyar Méze Verseny

Immár 11. alkalommal szervezték meg az Év Kiváló Magyar Méze versenyt. A megmérettetés december 4-én „fordult rá” a célegyenesre, a zsűri közel 40 mintából választja ki a hét kategóriagyőztest és ezek közül azt is, amelyik az év kiváló méze megtisztelő címet viselheti.
13:09
FEL