Bevallom, nehéz semlegesen írni a kürtőskalácsról, legyen szó tudósításról vagy interjúról. De tárgyailagosan leszögezhetjük, hogy ezt az édességet csak kevesen nem szeretik. A nyárias őszi időszak után megérkeztek a borús, hideg napok. Ebben az időszakban szükségünk lehet azokra a dolgokra, amelyek megfűszerezik az életünket. A kürtőskalács éppen ilyen. A parázs fölött sült édesség illatát már messziről is lehet érezni, és aki csütörtökön délelőtt a Lencsési Közösségi Ház Kreatív Műhelyébe lépett, érezhette is.
Mint azt Takács Péter intézményvezető megosztotta: a lakossság tudatában jellemzően az él, hogy ez a finomság csak a piacokon, vagy vásárokban, illetve Erdélyben kapható. Elmondta, hogy a vármegyében kifejezettén aktívak voltak az asszonyok és sok kürtőskalács készült az otthonokban. A kürtőt praktikusan oldották meg akkoriban, beolajozott nádszálra tekerték fel a tésztát, és így sütőtték meg a kemencében vagy sütőben. Nem mellesleg a házi kürtőskalács anyagilag is kedvező, mindamellett nagyon finom.
G. Pataki Mária, a Krémiusz cukrászklub vezetője elmondta, sok mindent készítettek már a műhelyben, így a kelt tészta sem első „vendég” a konyhájukban. Többek között fánk, lángos, különböző torták, édes bonbonok kerültek már terítékre.