Bodzával az egészségért!

2020. június 19. 07:39 | Csiffáry Zsuzsanna

Európában és Észak-Amerikában a bodzavirágszezon május végétől június elejéig tart. A növény elsősorban a napos helyeket kedveli, de nagyon különböző éghajlati körülmények között is megnő, beleértve a nedves és a száraz, termékeny talajokat. A fekete bodza virágában és termésében számos hasznos makroelem és vitamin található.

A bodza virágzatát többféleképpen is felhasználják: lágy íze miatt kedvelt alapanyag. Egy helyi kertészetben virágokat dolgoznak fel: elsősorban lekvárokat, szörpöket készítenek – például bodzából.

Herczeg Aranka kistermelő elmondta, hogy májusban a növény virágját gyűjtik, amit kiszárítanak, s a szörp mellett teát készítenek belőle. A bodza érett bogyóterméséből pedig lekvárt állítanak elő.  

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakás elmondta, hogy a bodza leggyakrabban rántva jelenik meg az étlapokon. A bunda lehet palacsinta-, párizsi vagy sörtésztából, de készíthető belőle bodzakrémleves is. 

 

Galéria

Mindamellett, hogy ízletes szörp készíthető belőle, gyógyhatásáról is ismert. 

Dr. Melczer Mária gyógyszerész hozzátette, hogy a bodzának nagyon sok indikációja van. A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeiről az egész keringési rendszerben. Továbbá a fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenzaszerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszererősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben.

További programok »

Itthon

Raul Toomas: Lehetne észt testvérvárosa Békéscsabának

Békéscsabára látogatott Raul Toomas, Észtország magyarországi nagykövete csütörtökön, aki a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának Észt napján tartott előadást országáról. Ezt követően diplomáciai látogatást tett a békéscsabai Városházán, ahol Szarvas Péter polgármesterrel több témában egyeztetett.
14:18
FEL