Herczeg Aranka egy családi vállalkozás vezetőjeként dolgozik, ahol több virágot dolgoznak fel környezettudatos módon egy sokak számára talán meglepő növényből, a rózsából. Több éve kíserletezte ki a tökéletes arányokat, az így elkészített receptek titkosak.
Védjegyet kaptak a Körös Maros Nemzeti Parktól, így már 12 darab termékük rendelkezik ilyen minősítéssel. 2017 óta vesznek részt a Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen Szlovákiában, ahol lekvárjaik nagy része arany minősítést kapott. Több alkalommal beszélgettünk már a munkánk során, így tegeződünk az interjúban.
– Honnan jött az elhatározás, hogy rózsából készíts lekvárokat?
– Látogatóként voltam a Szőregi Rózsafesztiválon, akkor ragadt meg egy gondolat a fejemben, hogy miképpen is lehetne a rózsaszirmokat hasznosítani. Amikor GYES-en voltam, a szomszédom megkérdezte, hogy nem lehetne-e csinálni valamit a rózsáiból. Ekkor jött az ötlet, hogy készítek belőlük lekvárt. Cukrász mesterként érdekesnek találtam ezt a feladatot. Hosszasan keresgettem a tökéletes receptet, a szomszédasszonyom rózsafejeivel nekikezdtem a két évig tartó kísérletezésnek.
– Volt-e esetleg olyan virág, amitől még te is megijedtél az elején?
– Amitől megijedtem volna, nem volt, viszont volt egy virág, ami nálunk nem aratott olyan nagy sikert, ez pedig az orgona. Lelkesen elkészítettem ugyan, de a végső íze nem volt annyira megnyerő lekvárként.
– Számodra melyik virág a legízesebb, legfinomabb?
– Természetesen a rózsa, talán azért is, mert sokféleképp felhasználjuk, rózsalekvárként, rózsacukorként, rózsaszörpként, kandírozott rózsasziromként, rózsalikőrként. Más-más textúrákat kóstolok-készítek, így ezért is állhat a szívemhez közelebb.
– Készítesz-e gyógynövényekből termékeket? Ha igen, maguk a termékek is gyógyító jellegűek?
– Minden növénynek, virágnak, gyümölcsnek megvan a maga gyógyhatása, amit próbálunk a legjobban megőrizni azáltal, hogy lekvárjainkat csak éppen addig főzzük, míg az eltarthatóság, puhaság megkívánja. Persze a hő hatására így is veszítenek valamely mértékben hatóanyagukból, de jóval kevesebbet, mintha 3-4 órán át főznénk őket. Dolgozunk még mentával, citromfűvel, levendulával, amelyekből szörp készül, valamint fenyőrüggyel, amelyből szirupot csinálunk. A fenyőrügy szirup a köhögéses időszakban nagyon jó.
– Soha nem láttam még, hogy rózsából hogyan készítenek fogyasztható terméket. Hogy néz ki a rózsalekvár készítése?
– Leszedjük a virágfejeket, utána megmossuk és megpucoljuk őket. Ugyanúgy előkészítjük, mint ha gyümölcsből főznénk lekvárt. Ezután feltesszük főni és hozzáadjuk a titkos összetevőinket.