Szombaton ismét levendulát szedtek, amit több célra felhasználnak

2021. június 20. 10:45 | Hidvégi Dávid

A Herczegi Ízek Kertje védjegyet kapott a Körös Maros Nemzeti Parktól, így már tizenkét darab terméke rendelkezik ilyen minősítéssel. A vállalkozás 2017 óta vesz részt a Nemzetközi Bor- és Lekvárversenyen Szlovákiában, ahol lekvárjaik nagy része arany minősítést kapott.

Herczeg Aranka egy családi vállalkozás vezetőjeként dolgozik, ahol több virágot dolgoznak fel környezettudatos módon egy sokak számára talán meglepő növényből, a rózsából. Több éve kíserletezte ki a tökéletes arányokat, az így elkészített receptek titkosak, emellett levendulalekvárok és szörpök készítésével is foglalkozik. Műtrágya- és vegyszermentesen gazdálkodik családjával egy 2500 négyzetméteres kertben, ahol szombaton ismét "Szedd magad" levendulaszedő akciót szerveztek.

– Még négy évvel ezelőtt próbáltuk ki először, mivel több levendulánk van annál, mint amit felhasználunk. Úgy gondoltuk, hogy másnak is szerzünk örömet azzal, hogy egy csokornyi levendulát szedhetnek, ráadásul betekintést nyerhetnek a kertünkbe is. Egyébként levendulalekvárt, szörpöt, buzogányt, illatzsákot és kávét készítünk belőle – árulta el.

 

 

Arról is beszélt, hogy azért nem permetezik a levedulát, hogy fogyasztható legyen, hiszen így nem szív be méreganyagot. Hangsúlyozta: az elmúlt négy évben folyamatosan egy héttel tolódott a levendulaszüret, mivel a virágzását a fagyos tél befolyásolja. Hozzátette: locsolják is, hogy a növénynek hosszú szára legyen. Az eseményen a Békés Megyei Könyvtár dolgozói is résztvettek csapatépítő programként.

–  Nincs is jobb annál, mint ilyen jó időben, ilyen szép virágokat szedni. Nagyon örülünk, hogy meghívást kaptunk erre a csodálatos helyre. Viszünk egy hivatali csokrot is a munkahelyünkre, hogy ha esetleg elfáradnánk, fel tudjunk frissülni tőle. A saját levenduláinkat többnyire illatosítóként használjuk majd – Lukoviczki Anna igazgatóhelyettes.

 

Galéria

További programok »

FEL