Idén júniusban ismét beköszöntött a levendula szüret ideje, amikor is számos termesztő tart “szedd magad” akciókat, mely nem csak a közösségek számára tökéletes kikapcsolódási program, de a növénynek is jót tesz az éves, rendszeres metszés.
A békéscsabai Aida Levendula kert tulajdonosa minden évben kézműves foglalkozással egybekötött szedd magad akciókat hírdet a növény kedvelői számára.
– Számomra is nagy meglepetés volt igazából ennek a levendulás őrületnek, ha így mondhatom a szenzációja. 5 éve kezdtük el ezt így csinálni, meghirdettünk egy kis szüretet és tényleg csodálatos volt látni azt, hogy az emberek mennyire szeretik a természetközeliséget, és hogy kijönnek kikapcsolódni, részt vesznek ezeken a foglalkozásokon és egyszerűen feltöltődve mennek el – fejtette ki Seres Aida levendula termesztő.
A szüreten mindenki maga szedhet annyi virágot, amennyire az alkotáshoz éppen szüksége van, majd a foglalkozás során a kis csokrok összeállítása mellett koszorúk készítésére is lehetőség nyílik, melyeket Aida segítségével állíthatnak össze a résztvevők.
Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu
A levendula ugyanakkor nemcsak szépségével és illatával vált közkedveltté, ugyanis számos egészségügyi és kozmetikai felhasználásáról is ismert.
– Vírusellenes, baktériumölő, nyugtató, altató, idegrendszert erősítő hatással rendelkezik. Teaként, forrázatként elkészíthető, fogyasztható, nem tartósan, inkább csak kúraszerűen, olyan 4-6 hétig szoktuk ajánlani a használatát. Várandósság, illetve szoptatás időszakában nem ajánlott a levendula, mert vetélést idézhet elő nagyobb adagban, tehát erre érdemes odafigyelni. Egyébként egy biztonságos gyógynövényről van szó – fogalmazott Pászk Norbert gyógynövényszakértő.
A levendula továbbá olyan formában is elkészíthető, mint szappan, szörp, vagy a már öreganyáink által is méltán használt levendulazsák, vagy tasak, mely a ruhamolyok távoltartását volt hivatott szolgálni.
A levendula szüret tehát nemcsak közösségi és kreatív kikapcsolódási jellege miatt jó, hiszen ezzel a növénynek is jót teszünk, ráadásul számos, az egészségünknek hasznos dolgot készíthetünk és fogyaszthatunk.
Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu