Merj lépni! Mit tegyünk, ha függő van a családban?

2020. augusztus 4. 09:09 | Csiffáry Zsuzsanna

A függőség érinti a függők gyermekeit, szüleit, párjait, rokonait, barátait és munkatársait is. Aki számára nem közömbös a szenvedélybeteg, az segíteni akar. A szakemberek véleménye szerint ez nem csak a függő ügye, hanem mindannyiunk életéről szól.

A szenvedélyek, függőségek sokfélesége lehetetlenné teszi, hogy egységes és konkrét terápiáról lehessen beszélni, minden eset egyedi. A szenvedélybetegségek közös eleme többnyire a menekülés motívuma – tartják az addiktológusok. Tény, hogy nemcsak maga a függő, hanem a család, illetve a közvetlen környezet is áldozatul esik a betegségnek. Szikora Mihály addiktológiai konzultáns véleménye szerint a család maga is csapdahelyzetben van. A hozzátartozók szeretnének segíteni a szenvedélybetegen, ám legtöbbször a függő maga sem ismeri el, hogy függő. A szenvedélybetegség átalakítja a személyiséget is és a hozzátartozók láthatják meg elsőként, mi az, ami már problémát jelenthet a mindennapi életben – hangsúlyozta a szakember. A családtagoknak több megoldási lehetőség is a rendelkezésükre áll. 

Mező Andrea, a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítnő Egyesület elnöke minden hozzátartozónak azt javasolja, hogy vegyék fel a kapcsolatot egy segítő szervezettel, majd a kapcsolatkialakítás után tudják meg, milyen módokon lehet egy-egy ilyen intézménybe bekerülni. A szakember fontosnak tartja a hozzátartozó, illetve a szenvedélybeteg családtagjának motiválását. A hozzátartozónak részt kell vennie különböző hozzátartozói csoportokban, ahol részletesen át lehet beszélni az adott esetet.

További programok »

Itthon

FEL