Nőtt a Föld faállománya az elmúlt évtizedekben

Hét százalékkal emelkedett a globális erdőterület a Földön 35 év alatt – derült ki a Nature című tudományos lapban közölt friss tanulmányból. A mérések szerint több mint kétmillió négyzetkilométerrel nőtt a faállománya.

A kutatók összegyűjtötték és kielemezték az utóbbi évtizedek műholdképeit, és kifejezetten a magas növényzetre összpontosítottak. Az adatokat 1982 és 2016 között vizsgálták, és arra jutottak, hogy 35 év alatt több mint 2,2 millió négyzetkilométerrel nőtt a Föld faállománya, amely körülbelül 24 magyarországnyi területnek felel meg.

A kutatók megállapítása szerint az utóbbi 35 évben a Földön zajló változások 60 százalékát emberi tevékenység okozta, és 40 százalékát külső tényezők, mint például a globális felmelegedés.

Bár a fák száma összességében nőtt, a trópusokon ugyanebben az időszakban jelentősen csökkent a fák által borított területek nagysága. Az általános növekedés részben azért ellensúlyozza a veszteséget, mert egy kulcsfontosságú környezetvédelmi régióban, magaslati vidékeken történt.

A faállomány magaslatokon történő bővülése rávilágít az éghajlatváltozás hatásaira is. Ahogy a sarki területek, így Szibéria északkeleti része, Alaszka nyugati része és Québec északi oldala melegszik, a fák olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem voltak elterjedtek.

A tanulmány szerint a környezetre irányuló közvetlen emberi beavatkozás több területen is visszatükröződik minden földrészen, ez pedig hatással van az életterekre szerte a világon.

Forrás: Nature.com, hirado.hu

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,