Müller Cecília: Továbbra is szükség van a lakosság fegyelmezettségére

2020. május 1. 15:03 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Az új intézkedésekkel nem lazítanak, hanem próbálnak visszatérni az életnek a különböző színtereire úgy, hogy azzal ne veszélyeztessék az emberek egymást és viszonylag kiegyensúlyozott kontroll alatt tudják tartani a járványügyi helyzetet – mondta el az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: a koronavírus-járvány kontrollálásához szükség van a lakosság fegyelmezettségére is.

 

Aki teheti, a moratórium ellenére is törlessze a folyószámla hitelét és a hitelkártyatartozását

 

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján elsőként a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára tartott tájékoztatót a március 18-án bevezetett hitel törlesztési moratóriumról. Gion Gábor kiemelte: a Magyarországban bevezetett intézkedések világszinten egyedülálló jelentőségűek és erősségűek. Ezt azzal indokolta, hogy csak hazánkban vonatkozik ez a fajta lehetőség a lakosságra és a vállalkozásokra teljeskörűen, valamint egészen 2020. decembere 31-ig tart minden hitel kölcsön szerződésre és lízingszerződésre. Mint mondta: a környező országokban jellemzően három hónapos moratóriumot biztosítanak kizárólag a bajba jutott adósoknak.

A pénzügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta: a becslések szerint Magyarországon ezzel az intézkedéssel mintegy 3600 milliárd forintnyi likviditást hagy az állam a lakosságnál és a vállalkozásoknál, amennyiben ezt mindenki igénybe veszi. Ugyanakkor Gino Gábor elmondta: az eddigi tapasztalatok alapján az látszik, hogy a lakossági ügyfelek 40 százaléka továbbra is törleszti hiteleit, a vállalati hitelek esetében 60 százalékban legalább a kamatokat fizetik, és mintegy 30 százaléka a vállalkozásoknak továbbra is a teljes törlesztőrészletet fizeti.

Az államtitkár felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy bár a moratórium érvényes a folyószámlahitelekre, és a hitelkártyatartozásokra is, de ezeknél a konstrukcióknál azt ajánlja a Pénzügyminisztérium – amennyiben megtehetik – továbbra is törlesszék ezeket. Gion Gábor hozzátette: azért javasolják ezt, mert a moratórium alatt kamatok továbbra is felszámítódnak, és ezekben az esetekben a kamat igen jelentős lehet, esetenként 30-40 százalékot is elérheti, ezt pedig ki kell majd fizetni.

A hiteltörlesztési moratóriumról április elején már beszámoltunk, a teljes cikket ide kattintva olvashatják el.

A pénzügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a számok alapján a lakosságot és a vállalkozásokat sokkal erősebb pénzügyi helyzetben érte őket a válság, mint a legutóbbi 2008-as, mivel az látszik, hogy a lakosságnak a megtakarítási rátája a tavalyi évben 12 százalékos volt az éves jövedelméhez viszonyítva, ami a legmagasabb az Európai Uniós országok között.

Gion Gábor tájékoztatóját követően az országos tisztifőorvos számolt be az elmúlt 24 óra koronavírus-járvánnyal összefüggő legfontosabb adatairól. Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg 2863 főnél igazolták a koronavírus fertőzést a laboratóriumi vizsgálatok, és újabb 11 fertőzött hunyt el, így 323 főre emelkedett a halottak száma. A tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy 983-an vannak a fertőzés következtében kórházban, közülük 49 beteg szorul lélegeztetőgép segítségére. Müller Cecília kiemelte: jelenleg 609 főt tartanak nyilván, aki meggyógyult a betegségből.

 

Továbbra is óvatosságra és mértékletességre van szükség

 

Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: eddig sikerült elkerülni a járvány robbanását, amivel időt nyert Magyarország arra, hogy a legrosszabb forgatókönyvre is felkészüljön. Ugyanakkor nem lehet senki nyugodt, készen állnak arra, hogy a fertőzéseket kontroll alatt tartsák, és akinek szüksége van ellátásra, az minden körülmények között hozzájusson az ellátáshoz, de továbbra is szeretnék elkerülni a nagyszámú megbetegedést, a robbanásszerű betegszám emelkedést. Müller Cecília hangsúlyozta: rendkívüli óvatosságra és mértékletességre van szükség, az új intézkedésekkel nem lazítanak, hanem próbálnak visszatérni az életnek a különböző színtereire úgy, hogy azzal ne veszélyeztessék az emberek egymást és viszonylag kiegyensúlyozott kontroll alatt tudják tartani a járványügyi helyzetet. Felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez szükséges, hogy a lakosság fegyelmezetten betartsa az érvénybe lévő szabályokat. A budapestieket és Pest megyeieket arra kérte, hogy továbbra is csak indokolt okból hagyják el otthonaikat. Mint mondta: a vidéken élőknek hétfőtől is be kell tartaniuk a minimum másfél méteres védőtávolságot, illetve kötelező arcmaszkot, illetve valamilyen arcot eltakaró sálat, kendőt viselniük például a zárt üzlethelyiségekben. Müller Cecília kiemelte azt is, hogy továbbra is megmarad a 65 év felettieknek 9 és 12 óra között biztosított idősáv, amikor a bevásárlást intézhetik.

A tiszti főorvos kitért arra is, hogy már a pénteken elindult az az országos koronavírus-szűrés, amellyel a lakosság átfertőzöttségét vizsgálják. Úgy fogalmazott: ez egy folyamatos visszajelzés a járványügyi szakembereknek arról, hogy milyen óvatosan tudnak előre haladni. Ezen felül bejelentette, hogy az egészségügyi szolgáltatások is újra elindulnak. Arról, hogy a lakosság milyen módon veheti újra igénybe az átmenetileg felfüggesztett egészségügyi szolgáltatásokat, a későbbiekben adnak pontos tájékoztatást.

Müller Cecília a munkáltatókat arra kérte, hogy ahol lehetséges ott továbbra is biztosítsák az online munkavégzés lehetőségét. Ahol nem lehetséges a távmunka, ott pedig a megfelelő fertőtlenítésre és a védőtávolság betartására hívta fel a figyelmet.

 

A rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatályos szabályok betartását

 

Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról tájékoztatott, hogy hétfőtől elkezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza.  Kiss Róbert elmondta: a csütörtökön megjelent kormányrendeletek szerint Budapest és Pest megye területén a kijárási korlátozás fenntartására, illetve az üzletek korlátozott nyitvatartása vonatkozó korábbi szabályok hatályban maradnak. Ez azt jelenti, hogy fővárosban és Pest megyében az állampolgárok kizárólag alapos indokkal hagyhatják el továbbra is otthonaikat. Vidéken valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, szabadtéri múzeum és állatkert kinyithat. A vidéken élők ehetnek és ihatnak az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók kerthelyiségeiben vagy teraszán, de a vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével továbbra is tilos másnak tartózkodni. Mint mondta: továbbra sem lehet nagy rendezvényeket rendezni, de Budapest és Pest megye kivételével megtarthatják a vallási közösségek szertartásait, a polgári házasságkötéseket, illetve temetéseket a védőtávolság megtartása mellett.

A rendőr alezredes kitért arra is, hogy a felsőoktatási intézmények újra nyitásáról összefüggésben a rektorok hozhatnak döntést, de a védőtávolságnak a megtartása itt is rendkívül fontos, és a kollégiumokat továbbra is tilos kinyitni. A sportrendezvényeket ugyancsak meg lehet rendezni, de nézők nélkül zárt körülmények között, ugyanakkor az amatőr sport, a szabadidősport és a tömegsportcélú edzéseken megengedett a részvétel.

Kiss Róbert hangsúlyozta, hogy a rendőrség továbbra is ellenőrizni fogja a még életben lévő kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályok betartását, valamint azt is, hogy a lakosság betartja-e az enyhítő intézkedések mellet a hatályos szabályokat.

 

 

További programok »

FEL