Müller Cecília: a szigorítások nem helyettesítik a fegyelmezettséget

2020. október 27. 13:17 | Vincze Attila

Megtartotta keddi tájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos az egyéni felelősségvállalás szerepét hangsúlyozta, míg Kiss Róbert rendőr alezredes a karanténszabályok szigorításáról beszélt.

Elsőként Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat. Az országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy továbbra is a járvány intenzíven felszálló szakaszában vagyunk. Az elmúlt 24 órában az igazolt fertőzöttek száma 2079 fővel emelkedett, míg 63 krónikus beteg halt meg, ez utóbbi eddig a legmagasabb szám a járvány kezdete óta.  A kórházi kezelést is sokkal nagyobb számban veszik igénybe, jelenleg 2891 fő van kórházban, 243-an vannak lélegeztetőgépen.

– Mindenkinek felelősséggel kell lennie a járványügyi szabályok betartására – emelte ki Müller Cecília. – Mindenki tartsa be az újonnan életbe lépett szabályokat. A járvány terjedésének leghatékonyabb eszköze a maszkviselés és a higiénés szabályok betartása – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy ezek az eszközök mindenki rendelkezésére állnak, a kórházak pedig felkészültek. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az iskolákban folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás. Hozzátette, hogy ahol korábban volt koronavírusos beteg, ott a honvédség bevetési csoportja is dolgozik. Figyelmeztetett, hogy senki ne menjen közösségbe, ha bármilyen tünetet mutat.

– A kontaktusok számának a csökkentése érdekében mondjunk le azokról a programokról, amik nem feltétlenül szükségesek – fogalmazott Müller Cecília.

A tájékoztatóból kiderült az is, hogy a fiatalabb korcsoportról már átterjedt a fertőzés az idősebb korosztályra. Müller Cecília elmondta, hogy most a 40-49 éves korosztály felé tolódott el a pozitivitások aránya. Jelentősen csökkent a 20-29 éves korosztály aránya a betegek között, míg az 50 felettiek aránya 9-ről 17 százalékra nőtt.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, hogy abban az esetben, ha egy kismama fertőzött, akkor mindenképpen tájékoztassák az őt gondozó orvost. Hozzátette: úgy tűnik, hogy nem fertőzi meg a vírus a magzatot, és nem okoz fejlődési rendellenességet. A szoptatás időtartama alatt pedig az anyatejjel nem terjed a fertőzés, hanem az édesanyának kell betartania a higiénés szabályokat, így javasolt a maszkviselés és a sűrű kézfertőtlenítés - mondta. Müller Cecília kérdésre azt is elárulta, hogy egyelőre nem látják, mikor következik be a fertőzések számának a tetőzése. Az operatív törzs folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, az elmúlt héten két szigorítás is volt – ismertette a tisztifőorvos, aki kiemelte az egyéni felelősség szerepét is a szigorítások szükségessége mellett.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy az Országgyűlés elfogadta a karanténszabályok szigorítását, valamint az egyéb adminisztrációs egyszerűsítéseket. A karanténszabályokat megszegőkre ezentúl 5000-től 150 000 forintig terjedő szankció szabható ki. Kiss Róbert elmondta, hogy 48 rendőri intézkedés volt a védelmi szabályok megszegése miatt az elmúlt 24 órában, ebből 17 esetben szegték meg a maszkviselési szabályokat. A határokon zökkenőmentesen lehet belépni - mondta a rendőr alezredes.

További programok »

Koronavírus

Vizsgálják, hogy a védettségik lejárjanak-e a második oltás után fél évvel

A kormány vizsgálja, hogy a védettségi igazolványok lejárjanak-e a második oltást követő 6-7 hónappal, de döntés egyelőre nem született erről – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn, ahol a harmadik oltás felvételének fontosságát is hangsúlyozta, egyben azt is bejelentette, hogy több oltási akcióhetet is szerveznek a közeljövőben.
2021. november 29. 16:27
FEL