Müller Cecília: A legtöbb fertőzött a fővárosban van

2020. április 5. 12:23 | D. Nagy Bence

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes számolt be az elmúlt nap eseményeiről.

A tájékoztatón először Müller Cecília országos tisztifőorvos foglalta össze az elmúlt huszonnégy óra legfontosabb adatait. 

A tisztifőorvos megosztotta a koronavírus járvánnyal kapcsolatban, hogy az igazoltan fertőzöttek száma 733-ra emelkedett. Újabb két idős beteg hunyt el, ezzel 34 főre nőtt a vírussal kapcsolatos halálozások száma. A gyógyultak száma 66 főre emelkedett, és nőtt a mintavételek száma is: 21 251 igazolt laborvizsgálatot folytattak le a kijelölt laboratóriumokban. 

– A fertőzöttek országos eloszlását tekintve kijelenthető, hogy a legtöbb fertőzött a fővárosban van. Ez a szám a magyarországi megfertőződések 42%-át teszi ki – mondta el Müller Cecília. Hozzátette, hogy a Pest megyei településekkel együtt ez a szám 62%-ra ugrik.

– Egyértelmű halmozódás regisztrálható a fővárosban. Most fokozott fegyelemre van szükség, ennek óriási a jelentősége, hiszen Budapesten bármikor berobbanhat a járvány, emelte ki a tisztifőorvos. Még szorosabb együttműködés, fegyelmezett magatartás kell, nem szabad lazítani az intézkedéseken – folytatta.

A tisztifőorvos a korlátozással kapcsolatos időablakot is megemlítette. Ismét felhívta az idősek figyelmét arra, hogy ne találkozzanak egymással, a 9 és 12 óra közötti időszak ugyanis nem a beszélgetéseké, hanem a vásárlásé.

A sajtótájékozatót Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs műveleti központjának munkatársa folytatta.

Kiss Róbert elmondta, hogy szombaton hét repülőgép landolt Magyarországon, amelyek egyéni védeszközöket, sebészeti szájmaszkokat, védőruházatot, szemüvegeket és acmaszkokat szállítottak.

– A szombati nap során és vasárnap hajnalban két, magyarokat szállító konvoj érkezett Tirolból a hegyeshalmi határátkelőhöz. Összesen 219-en tértek haza a konvojokkal, mondta el az alezredes.

A román-magyar határon román vendégmunkásokat köteleztek várakozásra. A vendégmunkások nyugati-európai munkahelyeikre tartanak, amelyhez előbb egészségügyi szűrésen kell átesniük. Amennyiben nem fertőzöttek vagy tünetmentesek, a célországba való belépésük előtt a hatóságoknak adatlekérdezést kell folytatniuk, azok megérkezéséig a vendégmunkásoknak a határon kell várakozniuk.

A határforgalom ellenőrzése folyamatosan zajlik, kisebb fennakadások a röszkei és a nagylaki átkelőknél, a kilépő teherforgalom esetében jelentkeztek.

Kiss Róbert az ezidáig elrendelt hatósági házi karanténok számát is ismertette. Eszerint 13 435 esetben rendeltek el hatósági karantént, a rendőrség eddig összesen 103 305 esetben végzett ellenőrzést. Az alezredes kiemelte, hogy a budapesti rendőrök jelentős csoportképző helyeket találtak a fővárosban, valamint egy lakossági bejelentés nyomán illegális gyorsulási versenyt számoltak fel a XIII. kerületben.

Egy orosházi férfi ellen vádat emeltek üzletszerűen elkövetett  csalás vétsége miatt. A férfi egészségügyi maszkokat és fertőtlenítőszereket árult az interneten, majd miután megkapta azok árát, elérhetetlenné tette magát.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.
2022. január 27. 16:44
FEL