Mondd, te kit választanál? - galéria

2016. február 17. 14:41 | behir.hu

Közel 30 pályamű érkezett arra a kiírásra, amelyet a békéscsabai önkormányzat írt ki, - Kerekes Attila önkormányzati képviselő kezdeményezésére - hogy Szent István szobor készüljön az államalapítóról elnevezett térre. A művek értékeléséhez a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. delegált tagokat, akik öt alkotást választottak ki. A végső döntést a képviselő-testület hozza meg a jövő heti közgyűlésen.

Majdnem egy éve kezdődött az előkészítő munka, most pedig fontos mérföldkőhöz érkezett a békéscsabai Szent István szobor megvalósítása. Összesen huszonhét pályázat érkezett a kiírásra, amelyek a városháza dísztermében kaptak helyet. A felhívás szabadságot adott a tervezéshez, így szárnyalhatott az alkotók fantáziája.

- Nem mondtuk meg, hogy a szobor tematikája mi legyen és azt sem, hogy milyen anyagból készüljön a művészeti alkotás. Annyit kértünk, hogy időtálló munkáról legyen szó és a pályamunka fejezze ki Szent István királyunk uralkodói és emberi nagyságát – emelte ki Szarvas Péter polgármester.

A képviselő-testület a pályamunkák értékeléséhez a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-tól kapott művészeti segítséget. A szervezet három tagot delegált, akik öt művet választottak ki a makettek közül. A szakmai zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga, hiszen több szempontot is figyelembe kellett venni a döntésnél.

- Nyilván azt próbáljuk felmérni egy ilyen pályázat vizsgálata során, hogy a művészek miként tudják kifejezni ezt a történelmi súlyt, ezt a történelmi jelentőséget mindenfajta konvenció, pátosz és ünnepélyesség nélkül, hogy az mindenki számára érthető legyen, de kellő mélységű szimbolikus tartalmat is hordozzon – hangsúlyozta Wehner Tibor művészettörténész.

Az ítészek által kiválasztott öt pályamű közül a győztes alkotást a képviselő-testület választja ki a február 25-ei közgyűlésen.
 

FEL