Miért együnk csirkelábat? – Fenntarthatóbb, egészségesebb, ízletesebb!

2025. február 25. 08:26 | Bere Mátyás

Alacsony zsírtartalú, magas kollagén- és jó fehérjeforrás – ezen kapirgálnak a tyúkok hazánkban is és a magyar konyha, mint mindent, ezt is hasznosítja. A pacal, a tüdő és a pulykahere mind a konyhánk furcsa ételei közé tartoznak, de fontosak is a változatosság szempontjából, így van ez a csirkelábbal is.

A csirkehúsleves egyik fontos része a láb, de a kínai konyha és Afrika nagy része is hasznosítja, így ezerféle recept alapanyaga, érdemes is körülnézni. Elég furcsa dolog lábakat cuppogtatni, így nem feltétlenül az „elegánsan ehető” ételek közé tartozik a csirkeláb, de a comfort food-ok közé remekül beillik akármilyen lábas étel.

A korábban felsorolt tápérték jellemzők közül ennek a testrésznek kiemelkedő a kollagén-, de a fehérjetartalma sem elhanyagolható. Ha csirkelábat eszünk, akkor nem csak, hogy egy egészségesnek mondható részét fogyasztjuk a baromfinak, de olyat, ami gyakran máshogy kerül hasznosításra.

 

 

A csirkemell mindig kiemelt szerepet kap a modern konyhában, éppen ezért azt könnyű is eladni, nem úgy, mint a lábat. Felhasználási szempontból és egészségügyileg is az volna a legjobb, ha egy állat lehető legtöbb ehető része belekerülne ételeinkbe, így elkerülve a pazarlást és az egyhangú étrendet.

Ez mindenre igaz, éppen ezért egy húslevesbe is érdemes csak leheletvékonyan, vagy nem meghámozott zöldségeket használni és így tovább. Ne a kukát, hanem magadat lásd el tápanyaggal. Ezzel a hulladékkezelő hálózatot is megkímélve, és így tovább és ha odafigyelünk egy jóság-láncreakciót indíthatunk el.

További programok »

Friss hírek

Elpusztult Barbi, a Bartók Béla út 23. számú ház előtt lévő gólyafészek lakója

Ha úgy vesszük, a multik már januárban a tavaszra hajaznak, ahogy kiteszik a pocaikra a tulipánokat. Majd februárban az első erősebb napsütéskor „vége a télnek!” felkiáltással bizakodva pulcsiban grasszálunk, napokon belül pedig ismét csípnek a mínuszos reggelek. De a kikelet beköszöntének fő mérföldköve egyértelműen az, amikor a városba megérkezik az első gólya.
13:17