A szakember kiemelte: ma már nem kérdés, hogy étrendünk döntő hatással van egészségünkre.
– Fontos látnunk, milyen lehetőségeink vannak a megelőzés terén, illetve akkor, ha már megromlott az egészségünk – hangsúlyozta.
A döntés kulcsa: tudatosság és felismerés
Az embereket régóta foglalkoztatja, érdemes-e étrendjükön változtatni. Az utóbbi évtizedekben a növényi alapú táplálkozás kiemelt figyelmet kapott, és mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy hús nélkül is lehet egészségesen és változatosan étkezni.

Illustráció: pixabay.com
– Én magam is Békéscsabáról, a kolbász hazájából származom. Ezek az ételek sokáig az én repertoáromból sem hiányoztak. A kulturálisan beágyazott szokásokat nehéz megváltoztatni, még betegség esetén is. Nekünk, egészségügyi szakembereknek azonban az a feladatunk, hogy szakmai alapon választható alternatívákat kínáljunk – fogalmazott az adjunktus.
A dietetikus mindenkit arra biztat, hogy még az egészsége megromlása előtt gondolja végig, mit tehet a saját jóllétéért.
– Ha pedig már a civilizációs betegségek a kanyarban vannak, akkor ez még fontosabb. Meg kell találni azokat a módokat, amelyekkel könnyedén mozdulhatunk az egészséges élet irányába – emelte ki.
A növényi étrend nem lemondás – sokkal inkább felfedezés
A szakember szerint a növényi étrend gyűjtőfogalom, amely számos megközelítést takarhat, de mind valódi megoldást kínálhat az egészség megőrzésére és helyreállítására.
– A döntés megszületése után már sokkal egyszerűbb megtalálni a lehetőségeket. Természetesen a pénztárca és az ismeretek szabhatnak határt, de a változás mindig lehetséges. Ez leginkább szemlélet kérdése – mondja, hozzátéve: sokan tévesen gondolják, hogy a növényi étrend önsanyargató életmód. – Ennek épp az ellenkezője igaz. Amióta növényi étrenden vagyok, sokkal színesebben és izgalmasabban étkezem. Korábban egy kis szekrényben elfért a fűszerkészletem, ma már a háromszorosát használom feleségemmel. A feleségem rengeteget tesz azért, hogy finom, izgalmas és tápláló ételeket együnk. A receptjeinket meg is osztjuk a Facebook-oldalán.
Tudományosan is alátámasztott előnyök
A világszerte és hazánkban érvényben lévő táplálkozási ajánlások – így az Okostányér is – a növényi alapú élelmiszerek túlsúlyát javasolják. A szakemberek által ajánlott étrend mintegy háromnegyede zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, gabonákból és olajos magvakból áll.
– Aki nem szeretne teljesen lemondani az állati eredetű élelmiszerekről, annak is azt lehet mondani, hogyha egy két állati eredetű alapanyag benne marad az étrendjében, akkor is a növényi túlsúlyra érdemes törekedni. Ha áttérünk a tudatos étkezésre, a változást akár már néhány hét alatt érezhetjük: javulhat az emésztés, a közérzet, és több krónikus betegség – például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás – esetén is terápiás hatású lehet a jól összeállított növényi étrend – tudtuk meg.

Illustráció: pixabay.com
Egyszerű alapanyagok, nagy hatás
Dr. Szabó Zoltán két alapélelmiszert külön is kiemelt, amelyek mindennapi használata egyszerű és jótékony: a zabot és a csicseriborsót.
– A zab tökéletes alap egy könnyű, gyors reggeli kásához, míg a csicseriborsó bármely étkezés része lehet például humusz formájában. Ezek az élelmiszerek finomak, sokoldalúak és könnyen elérhetők – mondta a szakember.