Forján Petra - Jó példa, követhető példakép, a jó gyakorlatok nagy tudora

2021. október 21. 08:15 | Erdei-Kovács Zsolt

Érdemes olyan mintákat keresnünk, melyek példaértékűek és érdemes olyan példaképeket állítanunk, akiktől tanulhatunk, akiket valamiben követhetünk. A történelmi, sportbéli vagy akár hitéleti példák mellett meghatározó, hogy a közvetlen környezetünkben is felismerjük a jó gyakorlatokat.

Jó példaként, követhető példaképként, sőt, a jó gyakorlatok nagy tudoraként álljon itt most egy ifjú hölgy, akinek az életkorát természetesen nem árulhatjuk el, de annyi bizonyos, hogy fiatal kora ellenére érett gondolkodással, rendkívüli kitartással és számos végzettséggel, képesítéssel bír. Az ultrabalatoni futóverseny után megfogadta, hogy nem húz futócipőt, mégiscsak arról számolhatunk be, hogy a nemrégiben rendezett Fuss és segíts! elnevezésű jótékonysági futóversenyben 6 kilométeres távon az első helyen végzett.

Ez volt az az apropó, ami okán arra kértük, hogy meséljen magáról, de ne csupán a sportról, hanem például arról is, hogy milyen életszemlélettel, milyen motivációs tényezőkkel bír.

– Ez egy jótékonysági futóverseny volt. Nemrégiben jártunk az Ultrabalatonon, ami után azt mondtam, hogy nem fogok futócipőt húzni, de mivel jótékonyságról volt szó, ezért engedtem az egyik barátnőm ösztönzésének. Mindig öröm, ha segíthetek, ezért volt fontos a részvétel – összegzett Forján Petra. Mint megfogalmazta, egyéniben indult, s ez volt az a táv, ami nem okozott nagy kihívást, hanem úgy gondolta, jól fog esni. Így is lett, jól esett! Petra edző, hivatalos ZONA-edző, okleveles táplálkozástudományi szakember, emellett pedig a Debreceni Egyetem elsőéves dietetikus hallgatója.

 

Jó példaként, követhető példaképként, sőt a jó gyakorlatok nagy tudoraként álljon itt most egy ifjú hölgy

Péntek Enikő hivatalos békéscsabai ZONA-edzője

 

Kisgyermeknevelői szakképesítéssel is rendelkezik, szívesen foglalkozik gyermekekkel. Mint a motivációiról szólva elmondta, mindig szeretett másoknak segíteni, a mozgás, a táplálkozás, az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése ebben mind szerepet játszik. Az elsődleges célok között most a dietetikus végzettség megszerzése szerepel, így lesz majd szándéka szerint szakmailag kerek a történet. Születésétől fogva Békéscsabán élt, szereti a várost, szereti az itteni embereket, az egész miliőt. A tanulmányait komolyan veszi, nem csupán papírt, illetve végzettséget, hanem tényleges szaktudást szeretne szerezni.

A legutóbbi beszélgetés óta a kvázi portfólió egy újabb érdekes momentummal bővült, Petra ételfotózásba fogott. Bár ez első ránézésre, sőt, másodikra sem mondható meg, de saját elmondása szerint nagyon szeret enni, nagyon szeret jókat enni és a finom ételeket jó szívvel elkészíteni. S, ha már elkészítette, le is fényképezi ezeket a költeményeket. Mint mondta, számára az ételfotózás hobbiként, kikapcsolódásként értelmezhető. Az az alaptétel látszik általa megdőlni, hogy a szépségért szenvedni kell. Lazán, éteri könnyedséggel küzdi le az akadályokat.

– A kozmetikusnál is jó lenni, bár ott is lehetnek fájdalmak. Így az edzésen sem minden az örömről szól, de azért jól esik csinálni. Legyen kihívás az edzés, de inkább okozzon az izomláz kellemetlen perceket,, mint hogy aztán egészségi problémákkal kelljen szembesülni – foglalta össze, kiemelve, hogy az arányokra szükséges odafigyelni, akár az edzésben, akár a táplálkozásban. Érdemes az úgynevezett francia paradoxont idecitálni, ami ugye arról szól, hogy a franciák mennyire szeretnek enni és inni, s teszik mindezt nagy kedvvel, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy igazán jó minőségű élelmiszereket fogyasztanak.

 

Legyen kihívás az edzés, de inkább okozzon az izomláz kellemetlen perceket, minthogy aztán egészségi problémák legyenek

 

Ennek a furcsa ellentmondásnak látszó fogalomnak az a lényege, hogy a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend – főként magas sajt-, vaj- és állatizsiradék-fogyasztás – ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban. Ebben is a minőség a meghatározó tényező, mint annyi más dologban is. Ha valaki odafigyel arra, hogy karbantartsa az egészségét, odafigyel a szervezetére, a test jelzéseire is, akkor nyugodt szívvel megteheti, hogy egy-egy alkalommal például tortával kényezteti magát.

– Nem szeretem azt a kifejezést, hogy ha valaki egy-egy sütemény vagy születésnapi torta elfogyasztása után azt mondja, hogy bűnözött. Az étkezés, a táplálkozás nem bűn, hanem egyrészt szükséglet, másrészt pedig örömforrás. Lehet észszerűen mozgással kompenzálni, ellensúlyozni az esetenkénti felfokozott energia- és tápanyagbevitelt. Egyáltalán nem szabad erre bűnként tekinteni. Az ételfotózásra visszatérve elmondta, hogy nyert egy workshopon való részvételi lehetőséget, ahol kitárult számára a világ. Folyamatos gyakorlás, folyamatos odafigyelés, folyamatos fejlődés.

Lényegi elem, hogy egy igazán jó csapat jött össze, akikkel közösen egy újabb jótékonysági kezdeményezésen törik a fejüket. Ez a tervezet valamikor november végén, december elején valósulhat meg, annyit elárulhatunk, hogy szintén az evéssel, az ételekkel kapcsolatos: szakácskönyv készül, amiben az ő receptje is benne lesz, egy egészséges karácsonyi sütemény formájában. Végezetül pedig álljon itt egy recept, ami nyugodt szívvel elkészíthető, emiatt senkinek se legyen bűntudata!

 

Sütőtökös amerikai palacsinta fügelekvárral

 

Recept:

  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 db tojás
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 200 ml laktózmentes tej vagy növényi ital
  • 200 g kész sült sütőtök
  • 20 ml olívaolaj
  • őrölt fahéj, vanília, eritrit ízlés szerint
  • 0,5 dl víz, ha nagyon sűrű lenne

Először a tojást, a tejjel vagy a növényi itallal, sütőtökkel, olívaolajjal keverd össze, majd mehet hozzá a tönkölyliszt, a sütőpor és a fűszerek. Keverd csomómentesre, ha nagyon sűrű lenne, akkor kevés vízzel fel tudod hígítani. Egy kisebb, kiolajozott serpenyőbe tegyél két evőkanálnyi mennyiséget és süsd oldalanként három percig. Füge- vagy más lekvárral tálald. Egészségedre!

 

További programok »

FEL