Dietetikus: daganatot okozhat a sütéskor keletkező akrilamid

2020. július 31. 11:13 | behir.hu

Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása - hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Erdélyi Alíz dietetikus hozzátette: a megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa.

Mint mondta, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek akrilamid-fogyasztásának legnagyobb részét sültburgonya, kávé, kenyér és keksz teszi ki.

Egy étel akrilamid-tartalma a sütési időtől is függ, vagyis egy három percig pirított kenyérnek kevesebb a károsanyag-tartalma, mint egy hat percig pirítottnak - jegyezte meg Erdélyi Alíz.

 

Forrás: MTI

További programok »

Itthon

Érkeznek a fagyos esték, nagy munka vár a kertészekre

A következő napokban ismét visszaköszönnek hozzánk a fagyos éjjelek, szerda este 4 fokig is lesüllyedhet a hőmérő higanyszála. Senki sem örül azonban a didergő éjszakáknak, de a legjobban a kertbarátoknak és a gyümölcsfa-tulajdonosoknak lesz dolguk, hogy megóvják növényeiket és fáikat.
2025. március 17. 18:27