Megyeri-Horváth Gábor festményeiből nyílt kiállítás a Jaminai Közösségi Házban

2024. január 20. 08:27 | Kovács Andrea

Emléktöredékek címmel nyílt kiállítás a magyar kultúra hete alkalmából pénteken a Jaminai Közösségi Házban. Megyeri-Horváth Gábor festményein családi emlékei jelennek meg álomszerű ábrázolásmódban.

A békéscsabai festőművész Emléktöredékek című sorozatából 29 alkotást állított ki a Jaminai Közösségi Házban. A művészetszerető közönség sokadjára találkozhat a Barcsay-díjas festőművésszel, akinek életművét a kiállítást megnyitó Csiffáry Zsuzsanna idézte fel.

– Megyeri-Horváth Gábor Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolába járt, ahonnan egyenes út vezetett a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol festészet, valamint rajz-művészettörténet tanár szakon végzett. Közel két évtizede tanít a békéscsabai Evangélikus Művészeti Szakközépiskolában, mint rajz-, festés-, művészettörténet tanár. A Békéstáji Művészeti Társaság tagjaként rendszeresen vesz részt csoportos kiállításon, de több önálló tárlattal is büszkélkedhet. Minden ember életében vannak alapélmények. Az ő életében a család nagyon meghatározó, ami festményeinek legjellemzőbb témája. Ha műveire nézünk, azokat áthatja az impresszionista szemléletmód, amelyet költői kifejezéssel élve valami álomszerű köd fed be. A képeiben ez egységet alkot, önálló látásmódja sajátossá, összetéveszthetetlenné teszi – jellemezte a festőt a Békéscsabai Médiacentrum szerkesztő-riportere.

 

 

Megyeri-Horváth Gábor elmondta, hogy ez a sorozat tulajdonképpen bárkié lehetne, hiszen a magyar családok körülbelül százéves történelmét mutatja meg a Don-kanyartól, illetve a második világháborútól egészen napjainkig.

– A figurális képek mellet tájképek is megjelennek, egy személyes történet alapján. A szüleimet 2022-ben veszítettem el, és búcsúzva a szülői háztól annak kertjét festettem meg, amely az emlékeket és az illatokat eleveníti fel. A másik kedvencem sorozatom pedig a lányomról szól. A képeim foltszerűen villantják fel az olyan eseményeket, mint a disznóvágás vagy a családi ebéd – zárta gondolatait a művész.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL