Megnyílt Csendes Ferenc kiállítása a kormányhivatalban

2023. szeptember 13. 18:08 | Vincze Attila

Ünnepélyes keretek között nyílt meg Csendes Ferenc békéscsabai festőművész kiállítása szerdán a Békés Vármegyei Kormányhivatalban. A tárlat szeptember 29-éig tekinthető meg az épület aulájában.

A megnyitó ünnepségen Békés vármegye főispánja elmondta: 10 évvel ezelőtt kezdeményezte az akkori kormánymegbízott, azóta országgyűlési képviselő Erdős Norbert, hogy legyenek a kormányhivatalban művészeti kiállítások, azóta pedig ez már hagyománnyá vált. Dr. Takács Árpád kiemelte, fontos cél volt, hogy a nagyközönség ne csak egy szigorú hatóságot tapasztaljon, hanem egy emberközelibb, művészetekre érzékeny szervre, közéleti szereplőre tekintsenek rájuk. 

– Minden évben megrendezzük a kiállításokat és nemcsak művészeknek, hanem saját kollégáink számára is, akik itt dolgoznak és mellette kézműves termékeket alkotnak, szőtteseket, faragásokat készítenek. Ilyenkor persze főleg saját magunk számára szervezzük ezeket, de jól érezzük magunkat ebben a szerepkörben – részletezte. 

Az eseményen Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elsősorban a csabai festőművész érdemeit méltatta, akit egy rendkívül aktív alkotónak nevezett, hisz nagyon sok képet festett és fest. 

– Hogyha körbenézünk, olyan képeket találhatunk itt, amelyek egy picit talán a lelket is megtisztítják. Békéscsabai, illetve Békés vármegyei jelenetek elevenednek meg rajtuk, úgy vélem, hogy egy ilyen hivatali épületbe ezek tökéletesen illenek – magyarázta.

Csendes Ferenc munkáit már nem első alkalommal állítják ki a kormányhivatal épületében. A festőművész ezúttal tíz frissebb, többségében az elmúlás témáját megjelenítő alkotását választott ki a tárlatra. 

– Új alkotásaim is születtek ebben az évben, mivel sporthorgász is vagyok, emiatt sokat járok ki a természetbe tavasztól a nyár végéig, most az elmúlást szerettem volna leginkább megfesteni, ez volt nálam a központi téma – mondta.

A rendezvény végén dr. Takács Árpád a vármegye értékeit megörökítő sok évtizedes művészeti tevékenységének elismeréseként egy oklevelet adott át a festőművésznek. 

 

Galéria

További programok »

Kultúra

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL