Egy kastélyon túl – Időszaki kiállítás nyílt a Wenckheim-kastélyban

2023. október 18. 19:56 | Hidvégi Dávid

A magyar festészet napja alkalmából nyílt kiállítás a szabadkígyósi Wenckheim-kastély Denise Vintage Galériájában „Egy kastélyon túl" címmel. A tárlaton az Újkígyósi Művésztelep alkotóinak munkái szerepelnek, bemutatva a Wenckheim-örökséget.

A kastély csatlakozott a magyar festészet napja országos programhoz, az épületben az Újkígyósi Művésztelepen készült munkák közül állítottak ki festményeket. Békés vármegye főispánja beszédében felidézte, hogy újkígyósiként gyermekkorában a kastély felújításáról álmodott, amely végül kormánymegbízotti időszakában valósággá vált. Dr. Takács Árpád úgy fogalmazott: a Wenckheim-család összeköt minket Békés megyeieket, hiszen Újkígyóson és Szabadkígyóson kívül Békéscsabán, Gyulán, Dobozon és Szeghalmon is jelen volt.

– A Wenckheimek 300 éve jelen vannak, többek között politizáltak, gazdálkodtak és a hagyományokat őriztek, valamint ők is hittek abban, hogy a vármegye a vidék és a gazdaság fejlesztésével lendíthető fel – húzta alá.

 

 

A térség országgyűlési képviselője személyesen nem tudott jelen lenni a kiállítás-megnyitón, köszöntő levelét tolmácsolták. Herczeg Tamás arról írt, hogy a magyar festészet napját 2002 óta ünnepeljük, Szent Lukács, a magyar festészet védőszentjének neve napján. Hozzátette: a kiállított képek alkotói itthon és határon túl is munkálkodtak, így a tárlat ilyen módon is összeköt bennünket, a múltunkat és a jelenünket.

Harangozó Imre néprajzkutató, az MMA levelező tagja nyitotta meg a kiállítást. Felidézte, hogy a kastélyban 1992-ben nyitottak először tárlatot, akkor gondolni sem merték volna, hogy mi lesz az épülettel, ami ma szebb, mint valaha.

Horváth-Gazsó Adrienn, művésztanár arról beszélt, hogy olyan festményeket állítottak ki, amelyek magát a kastély épületét, az épített és természeti környezet mutatják be. Hozzátette: Wenckheim-portrékat, valamint a dohánytermesztéssel kapcsolatos életképeket is láthatnak az érdeklődők. A kiállítás november 13-ig sétálójegy megváltásával látogatható.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

Hivatalosan is elkezdődött a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán. A festőóriás 180. születésnapja alkalmából megkoszorúzták a művész mellszobrát a Munkácsy Mihály Múzeum kertjében, majd megnyílt az a kiállítás, amely Munkácsy Honfoglalás című festményének két vázlatát mutatja be. Ezzel egy időben a 2024-es év Munkácsy torta pályázat díjazottját is elismerték a nagyközönség előtt.
19:21
FEL