Gyermekkorát elevenítette fel festményeiben Megyeri-Horváth Gábor

2023. január 22. 06:38 | Szabó Judit

Péntek délután nyitották meg a festőművész családi összeállításából készült tárlatát. A magyar kultúra napjához kapcsolódó kiállítást a lengyel nemzetiségi önkormányzat Szent István téri székhelyén láthatják az érdeklődők.

Disznóvágás, katona nagypapa, szánkózás – Megyeri-Horváth Gábor így emlékezik vissza gyermekkorára. A művész negyven éves korában kezdte el a sorozatot, majd miután 2022-ben elveszítette szüleit, be is fejezte a gyűjteményt. A kiállítás a város lengyel nemzetiségi önkormányzata és a Magyar-Lengyel Baráti Kulturális Egyesület szervezésében jött létre. 

– Ez egy családsorozat, melyet már bemutattam Szegeden és Kassán is. Nagyon fontosnak tartom a család szerepét. Ezek a képek sokakra jellemzőek lehetnek, hiszen olyan pillanatokat jelenít meg, mint a dinsznóvágágás, vagy a családi ebéd – fejtette ki a Barcsay-díjas festőművész.

A kiállítást Józsa Péter író, műfordító nyitotta meg. Beszédében felidézte, hogy volt olyan kötete, melyet a festőművész illusztrált képeivel, szinte gyermekeként tekint Megyeri-Horváth Gáborra. 

– Először az evangélikus gimnáziumban találkoztunk, ahol Gábor tanított, a párom pedig könyvtáros volt, onnantól fogva elfogadtuk egymást. Ezáltal többször találkozunk a magánéletben is, így jó tíz éve jelképesen már fogadott fiúnkká avattuk őt. Az egyik könyvem, ami három évvel ezelőtt jelent meg, ő illusztrálta – mesélte az író. 

A kiállítás február 28-ig tekinthető meg a a lengyel nemzetiségi önkormányzat székhelyén.

Galéria

További programok »

Kultúra

Békés vármegye egyik legnagyobb mesélőjéről meséltek a Kupakban

Egyszer Schéner Mihály… címmel, a békéscsabai Meseház kihelyezett részlegében, a Kupak Sörözőben rendezték meg a World Storytelling Day-t, azaz a történetmesélés világnapját. Ezúttal nem a Mester történetei elevenedtek meg, hanem barátai, ismerősei, de leginkább a hódolói meséltek a medgyesegyházi születésű polihisztorról.
2023. március 21. 14:58
FEL