A máknak nálam mákja van – ételmentés

2024. október 8. 12:00 | Csiffáry Zsuzsanna

Sokunk gyerekkorának egyik kedvenc édessége a mákos tészta. Az elkészítése egyszerű és tényleg csak pár hozzávalóra van szükség. Most egy szükség szülte receptet teszünk közzé és kitérünk a mák népszerűségére.

Meséltem már arról, hogy a konyhai műveletek miért olyan fontosak számomra. Azért hangsúlyozom ezt annyira, mert úgy gondolom, hogy olvasóink körében is vannak hasonló gondolkodásúak, akik szintén személyekhez kötik az egyes ízeket.

Nincs ez másképpen a mákos tésztát illetően sem. A mákos történetekhez anyai nagymamám és édesanyám fűződik, két fontos nő az életemben, szóval a máknak nálam mákja van.

Érdekes, hogy ami nekünk magyaroknak alapvető, az más országban különlegességnek számít. Valljuk be őszintén, itthon egy igazi mentsvár a mákos tészta, hiszen nem számít sem előkelő, sem pedig különleges ételnek. Máshol alaposan rácsodálkoznak nemcsak az egyszerűségére, hanem a főtt tészta és a mák párosítására is. Idén nyáron a New York Times a közösségi médiában tette közzé azt a bejegyzést, melynek középpontjában ez a magyar étel állt. 

Több forrás szerint a mákos tészta egy XVI. századi étel. Nos az én mákos tésztám nem tisztán tészta, hanem mákos guba is egyben. Ennek története a következő: húsleves volt előtte, és ehhez a kelleténél jóval több cérnametéltet főztem meg, de ezzel úgy voltam, nem baj, majd elfogy. Nem fogyott el, de ételt nem dobunk ki, így muszáj valamit kisütni belőle. Ebből lett a mákos cérnametélt kocka hamis vaníliasodóval.

 
Mákos cérnametélt kocka, hamis vaníliasodóval 
Hozzávalók:

- maradék cérnametélt tészta, körülbelül 25 dkg
- 1 csésze mák
- 6 ek barnacukor
- 2 csomga vaníliás cukor
- öt ek vaj
- só
- 5 db tojás
- 2 dl tej 

Elkészítés

Forraljuk fel a tejet tegyük bele a vaníliáscukrot, a kész cérnametéltünket, dobjuk bele a vajat, kavarjuk össze majd a 5 perces főzés után tegyük félre. A tojásokat szétválasztjuk. Egy kis sóval a tojásfehérjéket kemény habbá verjük és ezt is félre tesszük. Jöhet a tojás sárgája, amit a cukorral világosig kavarunk. Ehhez jöhet a mák és az egészet elkeverjük a kemény habbal, majd a félretett tésztával. Az így megszületett tartalmat egy tepsibe öntjük és 30 percig 170 fokon sütjük. Ha megsült a mákos cérnametélt kocka, készítsük el a hamis vaníliasodót, ami nem más mint otthon főzött vaníliás puding hígabb verziója, amit mindenki ízlésének megfelőlen készíthet el. 

 

Fotó: Bere Mátyás; étel: Csiffáry Zsuzsanna/ Behir.hu

További programok »

FEL