A Retró sütik, melyek könnyeket csalnak a szemünkbe című sorozatot két alapgondolat ihletett meg: egyrészt a számomra nagyon fontos emberek, meghatározó személyiségek, nők és ügyes férfiak a konyhában számos remeket alkottak már, amit volt módomban megkóstolni. Legyen szó családtagokról, barátokról, ismerősökről, már egészen kicsi koromtól kezdve elláttak különböző ízekkel. Minden háztartást meghatároz egy adott, sajátos ízvilág, azonban vannak hasonlóságok is. Ezeket nem lehet cukrászdában vagy boltban, szupermarketekben megkapni. Ilyen számomra a teljesség igénye nélkül az almás pite, a lakodalmas barack vagy a macskaszem.
Visszakanyarodva a címadáshoz, ezekre az ügyes és fontos emberekre emlékszem, amikor sütök és azokra, akiknek a kedvenceit elkészíthettem magam is. Keresem őket, jelképesen vendégeim a házban, ugyanis van, aki már csak az égieket látja el receptekkel, kérésekkel. Mindig "ajtót nyitok nekik, ha beindítom a sütőt". Így csalhat fájdalmas örömkönnyeket a szemekbe egy-egy sütemény.
A másik alapgondolat sokkal egyszerűbb: a jó sütemény az egyszerűen csak jó és meg kell csinálni. Ezek közé tartozik a Fanta/Mirinda (ki melyik változatot ismeri...) -szelet is. Mielőtt azonban rátérnék a receptre, engedjenek meg egy rövid kitérést a névadó történetére! Nagyon sok olyan sütemény van a gasztronómiában, amely valamilyen nagyipari édességet igyekszik utánozni. Ilyen a Fanta vagy a Mirinda-szelet, cikkünk csak az előbbire tér ki. Mindkettő üdítőt előszeretettel használják a háziasszonyok e sütemény elkészítésekor. Ahhoz, hogy a Fanta-szelet történetét megismerjük, előbb a névadó történetét is érdemes megtudnunk.
Így született a Fanta
A Fanta története 1923-ban kezdődött, ekkor választották meg Robert Woodruffot a Coca-Cola Company elnökévé, akinek nagy álmai voltak eme ital kapcsán. Ám a francia kólagyártók egy fatális hiba következtében, fertőzött palackokkal megbetegítették a fogyasztókat, így a fekete nedü iránti nemzetközi kereslet alább hagyott.
Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy a második világháború előtti évtizedekben a kóla még nem volt olyan sikeres márka, mint napjainkban. Az egyetlen igazi nemzetközi sikerét a németországi terjeszkedés jelentette, itt 1939-ben, a világháború kitörése előtt 43 palackozóüzeme volt a cégnek. A háború után a német leányvállalat élére új vezető, Max Keith került, akinek komoly gondokat okozott a kereskedelmi embargó, és a kólaszirup-utánpótlás elakadása.
1941-re olyannyira leromlott a kóla "tekintélye", hogy muszáj volt új üdítőitalt kitalálni a kóla nélkül maradt népnek. A Fanta név a német fantasie, azaz fantázia szóból eredeztethető, ugyanis a német Coca-Cola vegykonyhájában a szakemberek fantáziáját erőteljesen igénybe vette a munkafolyamat, hogy kitaláljanak valamit, amit a szűkös erőforrások mellett is gyárthatnak nagy mennyiségben.
A Fanta eredetileg mindenféle élelmiszeripari maradékokból készült, felhasználták benne a tejipari melléktermékként keletkező tejsavót, illetve különféle gyümölcslevek, borok készítésekor a préselés után visszamaradó rostos anyagokat. A Fantának nem volt meghatározott íze, mindig olyan ízű volt, amilyen gyümölcsöt éppen sikerült Olaszországból beszerezni. Az egész végül kapott 3,5%-nyi répacukrot, hogy édes legyen. Ez vitte sikerre a terméket, ugyanis Németországban a háború előrehaladtával egyre nagyobb hiánycikk lett a cukor, az emberek gyakorlatilag Fantával főztek minden olyasmit, amit cukorral kellett volna, hiszen azt sokkal egyszerűbb volt beszerezni.
A háború után a Coca-Cola azonnali hatállyal beszüntette a náci korszakra emlékeztető Fanta gyártását, és csak 1955-ben vezette be újra a piacra óvatosan, csak Európában, a máig ismert narancsízű kivitelben. Amerikában is próbálkoztak vele, de ott csak 2001-ben kapott nagy figyelmet.
Tehét Európában és hazánkban is több mint 50 évvel ezelőtt kezdett térhódításba ez a sárga, energikus ital, így több, mint fél évszázada van lehetősége az asszonyoknak felhasználni ezt az üdítőt a süteményekhez.
A Fanta-szelet elterjedése
Meglepő, de a Fanta-szelet eredete kissé homályos, ugyanakkor kíváncsi voltam, hogy ez egy magyar sajátosság-e. Maga az üditő egyébként 1988-tól kezdett Magyarországon robbanásszerűen terjedni.
Kutatásom során többeket is megkérdeztem arról, ki és mikor találkozott először ezzel a süteménnyel?
– Édesanyám csinált sokszor ilyen süteményt gyermekkoromban, Fanta ízesítés volt a túró tetején, elvileg. De szerintem csak a színe miatt volt Fanta a neve, mert amúgy citromos volt a zselé – így az első kérdezett.
– Én gyerekkorom óta ismerem, szerintem Üdítő-szelet volt akkor a neve, és aztán vált Fantává a sárga színe miatt, de én már Mirinda-szeletnek is hallottam, és magam is Mirindával készítem – jött a következő válasz.
– A történetét sajnos nem ismerem, de úgy gondolom, valami női magazinban terjedhetett el ez a recept, valamilyen variánsa mindenhol ismert már. Nálunk igazi "kajamentő süti", felénk üdítő csak ünnepnapon volt, a maradék mirinda ment a pudingos részbe, az egyéb túrós sütikből kihagyott túró a középső rétegbe.
Ha már ennyit értekeztünk erről a jeles süteményről, lássuk a jól bevált receptet!
Fanta szelet recept
Hozzávalók a tésztához:
- 7 db tojás
- 7 evőkanál cukor
- 6 csapott evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 evőkanál napraforgó olaj
Hozzávalók a túrókrémhez
- 50 dkg tehéntúró
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag zselatin expressz
- 18 dkg margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citromhéj (Lehet 2 db is)
A tetejére
- 7 dl szénsavas narancsos üdítőital
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 4 ek cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 narancs kifacsart leve
Elkészítés
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját és az olajat is bele keverjük. A sütőport és a kakaót elkeverjük a liszttel, és fakanállal óvatosan a habhoz keverjük. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, 170 fokon 30-40 percig sütjük.
Közben elkészítjük a túrókrémet. A margarint és a porcukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a pépesített túrót. Ízesítjük reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral, jól összedolgozzuk, majd a krém kikavarása végén hozzáadjuk a zselatin expresszt, így a túrós rész szilárd, jól szelhető lesz.
A fantás részt úgy készítjük el, hogy 2 csomag vaníliás pudingot és a 4-5 evőkanál cukrot kevés üdítővel simára keverünk. A többi üdítőt felforraljuk a citromlével, narancslével, és sűrű krémmé főzzük. A kihűlt piskótára kenjük a túrókrémet, majd következhet a fantás krém. Hűtőben tároljuk néhány órán át, majd kínálhatjuk is.