Ma van az olasz konyha világnapja

2025. január 17. 14:23 | Csiffáry Zsuzsanna

Január 17-e az olasz konyha világnapja, amelynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a változatos olasz gasztronómiára. A következő összeállításban annak jártam utána, hogy az olasz ételek nem csak pizzákból, tésztákból és szószokból állnak, hanem előszeretettel fogyasztanak többek között friss salátákat, sajtokat, húsféléket is.

Ugrai Gábor történelemtanártól megtudtam, hogy a Magyar Királyság és Velence a múltban élénk gazdasági kapcsolatot tartott fenn egymással. Az első nápolyi király, Károly Róbert látogatásakor például különböző kulturális és gasztronómiai szokások terjedtek el az országban.  

– Amit az olasz szakácskönyvek olasz káposztaként említenek, azt mi kelkáposztának ismerünk. A receptek szerint sós tartósítással és füstöléssel is kezelik ezeket a zöldségeket. Békéscsabán furcsán hangozhat, de létezik az úgynevezett olasz kolbász, ami azt jelenti, hogy olasz tésztába kell tölteni a húst. Nagy előszeretettel fogyasztották a történelmi feljegyzések szerint az articsókát is, de megemlítem az olasz módra elkészített tikmonyt, ami gyakorlatilag a tyúktojás elkészítési módja. De van más finomság is a tarsolyukban, például, ami Mátyás királynak az egyik kedvence volt,  az az olasz gesztenye, amit sütés után mézzel fogyasztottak – tájékoztatott Ugrai Gábor. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

A Bonita Bisztroban salátát is készítettek látogatásunk idején. 

 

A Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban a diákok orientáció és szakkör keretében tanulhatják az olasz nyelvet. Az ismeretek bővítése érdekében rendszeresen utaznak Békéscsabáról Budapestre, ahol többek között ellátogatnak az Olasz Kultúra Intézetébe, majd a Studio Italiaba. Hangya Cecília pedaógus beszámolt arról, hogy a diákok a kirándulás alkalmával olasz ételt főzhetnek maguknak egy olasz séf segítségével, ezáltal a nyelvtudásukat is  próbára tehetik. 

A gasztronómia és a kultúra kéz a kézben jár, mondhatnánk így is. Itáliából került Magyarországra a tányér használata. Korábban középre tettek egy nagy “piattot” azaz tányért és mindenki abból fogyasztotta az ételt. Feltételezések szerint az Anjou-dinasztiának köszönhetően terjedt el a személyre szóló villa,  amely azt jelentette, hogy külön villája volt mindenkinek. 

A Bonita Bisztroban látogatásunk idején egy több összetevős, könnyed saláta készült és egy Nápoly környéki alapanyagokból összeállított pizza is bekerült a fatüzeléses kemencébe. Kátay Géza, az étterem tulajdonosa kiemelte, hogy az olasz konyha sarokköve a tészta. A konyha palettáján három tésztaféle található meg: az áruházakban is kapható spagetti és egyéb más tészták, illetve Pulia környékéről származó durumlisztből készült tészták, valamint a ház által készített házi tészta, amit minden nap frissen állítanak elő. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– Mint minden konyhában, úgy gondolom, hogy mindig az alapanyag kérdése a legfontosabb. Olaszország ételei mindig a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek el. Ez a lehetőség, illetve adottság teszi lehetővé, hogy a legjobb ízt kapjuk. Ha gondossággal készítik el az adott ételt, akkor nem lehet hibázni, hiszen akkor teljes mértékben megkapjuk azt az ízvilágot, amit ők nagyszerűen képviselnek – fogalmazott Kátay Géza tulajdonos. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Nagy Emese, a Bonita Bisztro baristája hozzátette, hogy az olaszoknál, az étkezés fontos eleme a kávé, amely remek kiegészítője lehet egy-egy ételnek. 

– A kedvencem a cappuccino, mennyiségében is és ízében is tökéletes. A latte nekem túl sok. A cappuccino hozza a presszó kávénak az intenzív ízét, amit még érezni lehet egy tejeskávéban. Emellett a krémessége is megfelelő. Az ízvilág ugyanakkor függ a tej minőségétől. Ha magas zsírtartalmú tejből készítünk cappuccinót, akkor már cukrot sem kell hozzá adni, mert a készítés során édesebbnek érezzük a kávénak az ízét – mondta el Nagy Emese. 

A kávé történetéről már az Ószövetségben is olvashatunk. A forrásokban szereplő piros bogyót az arabok sokáig védték. A fekete ital a 15. század környékén jelent meg más országokban is, míg Magyarországra a török hódoltság idején jutott el. A kezdetekkor három céh kezdte meg működését: a Kávéfőző Balázs, az Osztrák kávéfőzőmester; és az olasz Beliani. 

Salló Szonja, a Hanni Panni Kávézó tulajdonosa többek között a kotyogós kávé előzményeit fejtette ki. Hangsúlyozta, hogy az első kotyogóst 1933-ban találta fel egy olasz mérnök. Ekkor már tudtak az emberek otthon is kávét főzni, amit kezdetben csak fekete italként fogyasztottak, aztán később megjelentek a különböző tejszínhabok, más-más ízesítésekkel. 

Az olasz konyha napját 2008 óta ünneplik minden évben január 17-én. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az olasz éttermeknek fenn kell tartaniuk autentikus mivoltukat, és hogy hirdesse a változatos, olasz gasztronómiát.

 

Galéria

Vissza
Előre

További programok »

Itthon

A forradalom és szabadságharc előestéjén emlékezett a békéscsabai MSZP

A Magyar Szocialista Párt Békéscsabai Szervezete hagyományaihoz híven március 14-én, a forradalom előestéjén gyertyagyújtással emlékezett a márciusi ifjakra, akik kiálltak az elnyomás ellen és a forradalom kiemelkedő alakjaivá és vezéreivé nőtték ki magukat. Az alábbiakban az MSZP békéscsabai szervezetének közleményét változtatás nélkül adjuk közre.
2025. március 15. 16:26