Küldöttgyűlésen összegezte eredményeit a megyei agrárgazdasági kamara

2018. augusztus 28. 18:01 | Szabó Rita

Idei első küldöttgyűlését tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete hétfőn. Az eseményen a szakemberek összegezték az elmúlt év eredményeit, beszámoltak a változásokról, megvitatták az aktuális problémák megoldási terveit és vázolták a jövőt érintő kérdéseket is.

 

 

A rendezvény egyik fő célja az újabb választási ciklus előkészítése volt. A megyei agrárkamara elnöke elmondta: intenzív időszakon van túl a magyar agrárium, de a fejlődés folyamatos. Kulcsár László kiemelte a május óta működő jégkármentesítő rendszer sikerét is.

– A nyár eleji viharos időszakban  a rendszer levizsgázott. Megmutatta azt, hogy nem mindegy, hogy dió, alma, borsószem nagyságú vagy annál kisebb jég zuhan a termésre – tájékoztatott dr. Kulcsár László.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója bejelentette: intézetük azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megteremtse azt az innovációs kutatási hátteret a magyar mezőgazdaság számára, amely révén versenyképesebbé és fentarthatóbbá tudják tenni az ágazatot.

– Úgy döntöttünk, hogy az elkövetkezendő hónapokban újra alapítjuk Magyarországon az Öntözési Kutatóintézetet, amelynek továbbra is Szarvason lesz a bázisa. Ez infrastruktúrájában és személyi állományában jelent bővülést – számolt be az újításról Dr. Gyuricza Csaba.

Az országos kamara elnöke elmondta: az elmúlt években 50 százalékkal nőtt az agrárium exportja, valamint az Európai Unió három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaságának egyike a magyar. Győrffy Balázs kitért a Békés megyei sikerekre is.

– Az eredmények önmagukért beszélnek. Azt gondolom, hogy Békés megye is büszke lehet arra, amit az elmúlt években letett a magyar agrárgazdaság asztalára. A legtöbb búzát előállító megyével van dolgunk, hiszen a teljes magyar búzatermés mintegy 10 százalékát ebből az egy megyéből takarították be – emelte ki Győrffy Balázs. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hozzátette: egy új fejlesztési programcsomagot állítottak össze, mely tartalmazza a jövőt érintő változásokat, úgymint a modernizáció, a termés és jövedelembiztonság, vagy a támogatások kérdését.

 

További programok »

7.TV

Békéscsabai klubok sikeres mérkőzései a 7.Tv-n

A koronavírus miatt a röplabda, a kézilabda és a labdarúgó bajnokságok is véget értek, utóbbi esetében az NB I hátralévő mérkőzéseit lejátsszák. A békéscsabai klubok augusztusig biztosan nem léphetnek pályára tétmérkőzésen, de hogy nézőink ne maradjanak sport nélkül, felelevenítjük az elmúlt évek legjobb összecsapásait!
2020. május 18. 10:04
FEL